De Stad Gent heeft als eerste stad in de Benelux een terrestrische 3D-laserscanner aangekocht. Het toestel scant een volledige omgeving in en verwerkt die tot 3D-maquettes: archeologische sites, de buitenkant en het interieur van gebouwen en openbare domeinen. Gebouwen kunnen op die manier in maquettes worden ingepast. Europa financiert 40% van het Gentse 3D project. De Stad Gent beschikt over 794.600 euro, waarvan 317.840 euro uit het Europese Fonds voor regionale ontwikkeling ( EFRO) komt. Daarnaast is er een tegemoetkoming van het Vlaams Stedenfonds en het Federaal Grootstedenbeleid. Dit budget is er gekomen omdat Gent al meer dan tien jaar koploper in Vlaanderen is in het gebruik van 3D-modellen voor stadsprojecten. De investeringen in het ‘Gent in 3D’- project renderen ook door de inzet van de meest innovatieve meettechnieken, zoals de 3D-scanner, in diverse beleidsdomeinen van een grote stad als Gent.
De 3D-scanner wordt bediend door een landmeter. Er worden miljoenen punten vliegensvlug gemeten en gedetailleerd in beeld gebracht. De scanner scant structureel alle details van gebouwen, straten en pleinen op het Gentse openbaar domein in. Deze informatie wordt dan gebruikt om het 3D-model van de stad Gent verder te verfijnen. Op deze manier worden ook de interieurs van publieke gebouwen in beeld gebracht. Architecten, landschapsarchitecten en ingenieurs kunnen vanaf nu hun ontwerp digitaal inpassen in een stedelijk 3D-model. Op die manier kunnen besprekingen met een klant of opdrachtgever gebeuren aan de hand van gecombineerde 3D-beelden. Hoge torengebouwen, kaaien en oevers, bruggen, masten en bovenleidingen kan men nu op afstand inscannen. Beeldhouwwerken, kunstwerken en monumenten met veel ornamenten en krullende details kan men nu gedetailleerd opmeten.
De inzet van een 3D scanner bij opgravingen laat nieuwe toepassingen toe bij de reconstructie van verdwenen sites. Computermodellen kunnen potscherven digitaal reconstrueren tot een oorspronkelijke vaas. Naarmate men dieper graaft, kunnen er meerdere scans worden genomen, zodat een perfecte copy van wat wordt gevonden digitaal wordt bijgehouden. Daarnaast kan men bestaande gebouwen, die zullen worden afgebroken, inscannen. Zo bewaren we een 3D copy van verdwenen gebouwen voor het nageslacht.
Voor het inscannen van ongevallen op de openbare weg zou de Politiezone Gent de scanner ook kunnen inzetten. Zo kan vlugger getakeld worden op drukke wegen. Na misdrijven kan sporenonderzoek ook geholpen worden met een 3D scan van de plaats van de feiten. De politie onderzoekt verder de mogelijkheden. Ook de brandweer zou kunnen geholpen worden, door plaatsen met veel bezoekers zoals de Gentse Feesten of een voetbalstadion vooraf in te scannen. Op basis daarvan kunnen dan veiligheidsplannen worden opgemaakt. Ook 3D scans van interieurs en vluchtwegen van publieke gebouwen kunnen zinvol zijn.
Deze scans zullen vanaf het najaar 2010 via een interactieve website voor de burger zichtbaar zijn. Daarbij kan men van thuis uit surfen in ’ Gent in 3D’. Dat zal een grote meerwaarde betekenen in de communicatie en samenspraak over nieuwe projecten in Gent. Daarnaast zal men virtueel kunnen rondkuieren in stukjes van Gent zoals ze er bijvoorbeeld honderd jaar geleden uitzagen. Ook interieurs van belangrijke historische gebouwen zullen worden ingescand. De 3D scans zijn ook de basis voor de tastbare maquette van de stad op een schaal 1/1000. Dit gebeurt met een 3D-printer die van het 3D-model een gewone maquette maakt. Niet door met inkt te printen, maar met diverse soorten materiaal (hars, plastiek, en andere).
Communicatie.
Men kan de huidige 3D scans van de stad - zowel de 3D-film als de 3D-maquette - bezichtigen in het Administratief Centrum Portus, Keizer Karelstraat 1 te Gent. Het grote publiek is er welkom elke eerste maandagavond van de maand in sessies van een half uur, om 19 uur, 19.30 uur, 20 uur of 20.30 uur (laatste sessie tot 21 uur). Zo kan men in D.I.R.I-Gent (de Gentse 3D-C.A.V.E.) stappen, en met een joystick in de hand door de Gentse binnenstad wandelen en vliegen. De toegang is gratis, maar men moet wel vooraf reserveren via Gentinfo, op het nummer 09 210 10 10. Wie gefascineerd is door de mogelijkheden van Gent in 3D kan bovendien, gratis, een bewaarbox met vier infoboekjes bestellen. Het eerste boekje zal tegen najaar 2010 beschikbaar zijn. Geïnteresseerden kunnen ook lid worden van de ‘Gent in 3D’ groep op Facebook http://www.facebook.com/posted.php?id=117195958291270#!/group.php?gid=117195958291270&v=info
Architecten en ander professionelen worden specifiek en afzonderlijk uitgenodigd voor infosessies. De Orde van Architecten volgt het project mee op: tot nu toe kwamen alleen maar positieve signalen van de bezoekende architecten. De meeste architecten zijn bereid mee te werken aan de toepassingen van ’Gent in 3D’. Architecten die mee willen experimenteren in een aantal testcases inzake digitale driedimensionale bouwaanvragen, kunnen contact opnemen met projectcoördinator Mario Matthys, e-mail mario.matthys@gent.be.
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.