dinsdag 15 juni 2010

Europees project kiest Vlaams initiatief als platform voor leerkrachten

Op de Vlaamse educatieve portaalsite KlasCement kunnen Vlaamse leerkrachten al 12 jaar hun lesmateriaal delen. Sinds enkele jaren kent dit online educatief netwerk een enorme groei onder Vlaamse en Nederlandse leerkrachten: 52000 leden uit Vlaanderen en ruim 7000 leden uit Nederland. Sinds dit schooljaar is de website volledig beschikbaar in het Engels waardoor KlasCement nu door leerkrachten uit heel Europa wordt gebruikt.

Maar is lesmateriaal gemaakt in Vlaanderen wel bruikbaar in een ander land? En zou lesmateriaal dat gemaakt is in bijvoorbeeld Litouwen of Portugal ook bruikbaar zijn in Vlaanderen? Op deze vragen wil het Europese project eQnet een antwoord geven. De hoofddoelstelling van het project is om na te gaan aan welke criteria lesmateriaal moet voldoen om universeel bruikbaar te zijn. Dit project wordt gecoördineerd door European Schoolnet en er nemen 9 Europese landen aan deel: Oostenrijk, Portugal, Tsjechië, Italië, Zweden, Noorwegen, Slowakije, Litouwen en België (Vlaanderen). Het unieke is dat de site van KlasCement werd uitgekozen als platform voor het project, waardoor deze website nu gebruikt wordt door negen landen om lesmateriaal te delen. Hans De Four, projectleider van dit grootste educatieve sociaal netwerk: “Natuurlijk hebben we dit met veel plezier aanvaard. Deze Europese erkenning toont aan dat we heel efficiënt bezig zijn.

Via de URL www.unilearning.eu vind je op de projectsite nu al een verzameling van lesmateriaal toegevoegd door leerkrachten uit de deelnemende landen, omschreven in hun eigen taal, maar in real-time vertaald wordt naar het Engels of het Nederlands met behulp van Google. “De vertaling is nog niet perfect maar het geeft je toch al een goed idee van de inhoud. In de nabije toekomst wordt het mogelijk om zelf de foutjes uit de automatische vertaling te halen.” aldus Hans. “Als dit project slaagt, dan kennen we binnen enkele jaren de criteria waaraan een lesobject moet voldoen om universeel bruikbaar te zijn en tegen dan zal er een collectie aangelegd zijn van ongeveer 2500 leerobjecten die universeel bruikbaar zijn.” zegt Peter Brimioul, medewerker van KlasCement en projectcoördinator van eQnet. “Het universeel bruikbaar lesmateriaal kan een toets zijn, maar ook een video, een presentatie, een applet, een website of nog zoveel meer.”

Ben je leerkracht en voel je het kriebelen om in de klas lesmateriaal te gebruiken dat bijvoorbeeld in Litouwen ontwikkeld is? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Neem dan maar eens een kijkje op www.unilearning.eu of op www.klascement.net/eqnet. Je kan er zelfs je eigen mening geven of een bijdrage al dan niet bruikbaar is in Vlaanderen en zo je steentje bijdragen aan het project. Zo stimuleert KlasCement een Vlaamse leerkracht nog meer om bv. een applet in de les fysica te gebruiken die gemaakt is door een leerkracht uit Noorwegen.

Relevante artikelen:
20.000 ste abonnee voor KlasCement

KlasCement ontvangt Access-it award

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.