zaterdag 5 juni 2010

Gent voert proactief leegstandsbeleid.

Schepen Christophe Peeters: “De Stad Gent bezit 531 gebouwen. Een aantal van die panden komen soms leeg te staan in afwachting van renovatie, verkoop of verdere stadsontwikkeling. Het risico op kraken of vandalisme is bij deze panden dan ook zeer groot. Om dit te vermijden werkte de Dienst Vastgoedbeheer een driestappenplan uit om deze leegstaande stadseigendommen zo optimaal mogelijk aan te wenden. Bovendien is de vraag bij de Gentse vzw’s veel groter dan het aanbod aan geschikte vergaderruimtes en andere ruimtes voor hun activiteiten. Ook deze vzw’s zullen kosteloos kunnen genieten van het nieuwe proactieve leegstandbeleid van de Stad Gent”.

Leegstaande stadseigendommen in Gent worden voortaan bij voorrang en tijdelijk toegewezen worden aan medeburgers in acute precaire woonomstandigheden en vzw’s op zoek naar een geschikte ruimte. Bovendien schakelt de Stad Gent vastgoedbeschermingfirma’s in om haar patrimonium te vrijwaren van vandalisme of kraken. Hiervoor werd door het Departement Facility Management, Dienst Vastgoedbeheer, een 3-stappen plan uitgewerkt. Dat plan biedt een optimaal antwoord aan de leegstand en moet kraken of beschadigen van panden te voorkomen.

Stap 1: transitwoningen
Eerst en vooral worden gebouwen, voor ze leeg komen te staan, gescreend op basis van de Vlaamse Wooncode. Indien de gebouwen voldoen aan de Vlaamse Wooncode, kunnen ze gebruikt worden als hoofdverblijfplaats. De Dienst Wonen verhuurt de gebouwen desgevallend als transitwoning.

Stap 2: kosteloze bezetting voor vzw’s
Indien de panden niet voldoen aan de voorwaarden van de Vlaamse Wooncode, zullen ze tijdelijk ter beschikking gesteld worden aan vzw’s op basis van een overeenkomst ‘bezetting ter bede’. Deze vorm van overeenkomst wijkt af van de standaardhuurovereenkomsten die de Stad Gent aangaat door haar kosteloos karakter, kortere duurtijd, beperkte kosten en verminderde waarborg. De volgende barema’s worden gehanteerd voor de huurwaarborg:
250 euro voor panden onder de 100 m²
500 euro voor panden vanaf 100 m² tot 250m²
750 euro voor panden groter dan 250 m².

Stap 3: vastgoedbeschermingsfirma’s
Gezien het tijdelijke karakter van de overeenkomst of de specifieke omstandigheden van de panden (bijvoorbeeld nieuwe verkoop van casco appartementen) is het vaak niet mogelijk om een bezetting ter bede te sluiten. Voor deze panden zal de stad een raambestek uitschrijven voor het aanstellen van een firma die het stadspatrimonium langere tijd zal beheren om vandalisme of kraken tegen te gaan. Dit gebeurt nu al voor De Nieuwe Molens, waar een private firma in opdracht van de Stad Gent appartementen verhuurt aan privé-personen, in afwachting van de verkoop.

Dienst Vastgoedbeheer, Sint-Salvatorstraat 16, 9000 Gent
Tel.: 09 266 59 70 Fax: 09 266 59 99
E-mail: vastgoedbeheer@gent.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.