Vanaf nu kan het publiek Gent ook virtueel bezoeken. In de hybride 3D ruimte wandel of zweef je doorheen 14 km² binnenstad. Dat kan voortaan elke eerste maandag van de maand in het stedelijk Administratief Centrum Portus aan de Keizer Karelstraat 1. Ook architecten en bouwpromotoren zijn welkom om dit 3D-model te hanteren voor hun bouwprojecten. Het project wordt deels betaald door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Burgemeester Termont: “Het is altijd heel moeilijk om de plannen die voor jou liggen juist te interpreteren. Wat is het resultaat van bepaalde werken en wat is het resultaat na afloop? Met deze nieuwe toepassing kan men niet alleen dwars door de binnenstad lopen zonder zich te verplaatsen, maar men kan alles vanuit verschillende kanten vlot bekijken. Ook het resultaat van bouwplannen is duidelijk zichtbaar nog voor de eerste steen gelegd is”.
Gent was twintig jaar geleden een pionier op het gebruik van 3D-tekeningen en ontwerpen. Eerst bij de plannen voor stadsvernieuwing in de Sas- en Bassijnwijk in 1988. In 1997 werd 3D-visualisatie ingezet voor de volledige herinrichting van de Vlaanderenstraat, het project Nederschelde, De Bijloke en De Oude Dokken. Nu is ook de Gentse binnenstad in 3D beschikbaar. Het gaat om 14 km², die in 3D vertaald werd tot op een detailniveau.Vanaf nu is het mogelijk om een virtuele wandeling te maken over pleinen die nog moeten (her)aangelegd worden. Een van de meest spectaculaire vormen om dit te doen is via de 3D-C.A.V.E. die al op verschillende momenten in Gent getoond en gebruikt werd. De Gentse 3D-C.A.V.E. krijgt de naam D.I.R.I.-Gent: Digitaal, Interactief, Ruimtelijk, Informatief Gent.
Ofwel staat de bezoeker in een kubus van 3,2 meter bij 3,2 meter en wordt de toepassing op 3 wanden getoond. Als je midden in die digitale ruimte gaat staan, kun je met een joystick rondvliegen in het 3D-model van de stad Gent. Wanneer je de twee zijkanten van deze digitale doos 45° openklapt, kun je met 10 tot 15 mensen rond een tafel in het 3D-model vergaderen. Zo kun je projecten evalueren alsof het project in werkelijkheid al gebouwd is. Deze toepassing zal vooral door stadsdiensten gebruikt worden tijdens bespreking over nieuwe projectontwikkeling. Tot slot kan men de twee zijwanden volledig openklappen zodat een videowall van 9,6 meter lengte ontstaat. Deze opstelling laat toe om 200 mensen te informeren.
Bovendien komt er een interactieve website, waarbij je van thuis uit kunt rondsurfen in het 3D-Gent. Dat zal een grote meerwaarde betekenen in de communicatie en samenspraak over nieuwe projecten in Gent. En op sommige plaatsen zul je ook rondwandelen in stukjes van Gent zoals ze er bijvoorbeeld honderd jaar geleden uitzagen. Ook interieurs van belangrijke historische gebouwen worden ingescand. Zo kan je zonder je te verplaatsen door het Gravensteen of het stadhuis lopen. Het 3D-model van de Gentse binnenstad zal in de loop van 2010 worden omgetoverd tot een tastbare maquette van de stad op een schaal 1/1.000. Dit gebeurt door een 3D-printer die print met een soort hars dat laagje op laagje wordt verhard tot een tastbare totaalmaquette. De 3D-scanner van de Stad Gent kan ook op gebruikt worden voor het inscannen van archeologische opgravingen. Ook voor de controle of de uitgevoerde werken conform het goedgekeurde plan zijn kan de scanner ingezet worden.
Er bestaat in Vlaanderen en een eind daarbuiten nog geen gemeente waar een digitale bouwaanvraag in 3D kan worden ingediend. De Stad Gent wil met behulp van de Vlaamse Administratie tot een softwareonafhankelijke standaard te komen. Als dat lukt, kan die zelfs Europees worden gepromoot, zodat elke architect op om het even welke geografische plek op dezelfde manier digitale plannen kan uitwisselen. Architecten, landschapsarchitecten en ingenieurs worden aangemoedigd hun ontwerp vooraf digitaal in te passen in het stedelijk 3D-model. Op die manier kunnen besprekingen met alle betrokkenen gebeuren aan de hand van deze 3D-beelden. Vooraleer een project gebouwd wordt, zul je er virtueel kunnen in rondstappen op ware grootte.
Vanaf februari 2010 is de digitale opstelling toegankelijk voor het publiek in het nieuwe Administratief Centrum Portus in de Keizer Karelstraat 1. Elke eerste maandagavond van de maand kun je er terecht om met een joystick de Gentse binnenstad verkennen in 3D. De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat doe je via Gentinfo op het nummer 09 210 10 10, van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur. Voor deskundigen worden er workshops en studiedagen georganiseerd. Wie gefascineerd is door de mogelijkheden van Gent in 3D, kan gratis een reeks van een vijftal infoboekjes bestellen. Het eerste boekje zal tegen de zomer 2010 beschikbaar zijn. Dit kan vanaf nu via voorinschrijving, ook bij Gentinfo, tel. 09 210 10 10, van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.