dinsdag 29 juni 2010

Afrikaanse aanwezigheid in Oost-Vlaanderen in beeld.

In 2010 worden zowat overal in en rond Vlaanderen initiatieven genomen naar aanleiding van 50 jaar onafhankelijkheid van heel wat Afrikaanse landen. Congo staat daarbij op het voorplan. Vooral het verleden als kolonie van België en de actuele naweeën daarvan worden opgeroepen in tentoonstellingen, film, fotografie en publicaties. De Provincie Oost-Vlaanderen grijpt deze gelegenheid aan om de aanwezigheid van mensen van Afrikaanse, in het bijzonder Subsaharaanse herkomst in de provincie Oost-Vlaanderen in beeld te brengen. Het cultuur- en ontmoetingshuis vzw De Centrale in Gent kreeg de opdracht om de aanwezigheid en het verenigingsleven van deze immigranten in Oost-Vlaanderen in kaart te brengen. De Centrale werkte, onder meer met steun van het provinciebestuur, een cultureel programma uit waarbij Afrikaans artistiek talent uit Oost-Vlaanderen centraal staat. Meer info hierover op www.decentrale.be .

Met medewerking van de Federatie voor Zelforganisaties Oost-Vlaanderen presenteren ook tal van Afrikaanse verenigingen zich aan het publiek. Op zaterdag 26 juni draait alles rond Congo, op vrijdag 2 juli is Somalië aan de beurt. Cultuur wordt hierbij ervaren als hefboom voor een grotere herkenbaarheid van de Afrikaanse immigranten, en als een instrument van zelfbevestiging en zelfversterking. Voor hen is het belangrijk dat zij zichzelf kunnen tonen en kenbaar maken. In het najaar zal De Centrale haar ervaringen delen met de andere cultuurhuizen in Oost-Vlaanderen. Dat kan leiden tot een duurzame samenwerking met Afrikaans talent uit Oost-Vlaanderen. Meer daarover op http://www.decentrale.be/default.aspx

De Afrikanen afkomstig van ten zuiden van de Sahara behoren net als immigranten van Turkse en Marokkaanse en recenter van Oost-Europese herkomst, tot de etnisch-culturele minderheden van Oost-Vlaanderen. Ze zijn echter lang minder zichtbaar gebleven in die minderhedencontext, ook voor de overheden. Hun specifieke moeilijkheden in deze samenleving worden daardoor minder herkend en erkend. In een tweede luik van initiatieven wil het provinciebestuur dan ook proberen de ervaringen van die groep scherper te beschrijven, te begrijpen en naar oplossingen te helpen zoeken waar mogelijk. Daarom organiseert de Provincie in het najaar van 2010 en het voorjaar van 2011 twee rondetafels.

Tijdens een eerste rondetafel in december 2010 komt het thema gezondheid aan bod. Welke specifieke problemen ervaren zij hier? Hoe zoeken zij daar zelf oplossingen voor en hoe gaan zorgverstrekkers daarmee om? Welke rol spelen taal en cultuur en andere drempels van toegankelijkheid? Het programma van deze rondetafel wordt samengesteld door zowel sleutelfiguren uit die Afrikaanse groepen als door Oost-Vlaamse hulpverleners en zorgverstrekkers. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde, het International Centre for Reproductive Health
(ICRH ), het Oriëntatiepunt gezondheidszorg van het Oost-Vlaams Diversiteitscentrum (ODICE), de integratiecentra en -diensten, de onthaalcentra Inburgering, vertegenwoordigers van de medische en paramedische wereld worden uitgenodigd om actief deel te nemen.

De tweede rondetafel in het voorjaar van 2011 heeft als thema tewerkstelling, ondernemerschap en opleiding. Welke zijn de specifieke troeven en knelpunten voor hun toegang tot de reguliere arbeidsmarkt en de sociale tewerkstelling? Hoe staat het met hun zin voor ondernemerschap? Wat is de relatie met hun opleidingsprofiel? Voor het beantwoorden van deze vragen wordt een beroep gedaan op de expertise van VDAB en werkgelegenheidsbureaus, opleidingsinstellingen, de integratiecentra en -diensten, onthaalcentra Inburgering, de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV), de Regionaal Sociaaleconomisch Overlegcomités (RESOC) en de ondernemerswereld (VOKA).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.