zaterdag 12 juni 2010

Gentse Feesten op het Sint-Baafsplein: na 10 jaar een begrip.

Onder de Draak 05 Jaarlijks zakken duizenden Gentse Feestenbezoekers af naar het plein dat twee jaar geleden verkozen werd tot het meest populaire plein van de Gentse Feesten. In februari 2001 kreeg Onder de Draak vzw de toelating om de Gentse Feesten op het Sint-Baafsplein te organiseren. Heel wat gekende namen zijn ondertussen de revue gepasseerd en langzaam werd Onder de Draak vzw een gevestigde waarde. Ivan Saerens: “Ons geheim is nochtans simpel. Trouw blijven aan onze missie: het organiseren van een groots volksfeest waar iedereen welkom is én met aandacht voor alle muziekgenres”. Dat zelfs het levenslied zijn prominente plaats heeft bewijst de aanwezigheid van Eddy Wally die als koning van het levenslied voor de achtste keer dinsdagavond uitroept tot Eddy Wallyavond.

Dankzij de Pleinorganisatoren worden de Gentse Feesten niet alleen ieder jaar opnieuw uitgevonden met vernieuwingen in het programma, ze worden ook steeds groener. Zo wordt het Sint-Baafsplein dit jaar omgetoverd tot een zee van zonnepanelen: op iedere vrije plek, tot boven podium toe worden zonnepanelen geplaatst. Naast het podium staan twee zonnetorens, een realisatie van IZEN Zo vloeit er heel wat groene stroom door het Gentse elektriciteitsnet, stroom die er s’avonds weer afgehaald wordt. De Feesten worden steeds groter, en dat noodzaakt de organisatoren tot steeds meer veiligheidsmaatregelen. Toch moet het leuk blijven. Zo bleek de fontein op Sint-Baafs een onverantwoord veiligheidsrisico. Darom komt er nu een VIP terras boven de fontein. Zo hebben bezoekers een schitterend uitzicht op het podium.

Onder de Draak 14 De Gentse Feesten starten op zaterdag 17 juli met groepen die al tien jaar op rij een gevestigde waarde op Sint-Baafs zijn: de Flemish Caledonian Pipes & Drums Clan McKenzie en de Manfred Mann’s Earth Band. Voeg daar Vlaanderen Zingt aan toe en de avond kan niet meer stuk. Zonddag is er dan de verkiezing van Klein Pierke, de mascotte van de Gentse Sosseteit. Kinderen die Gents praten en vlot hun ding op het podium brengen kunnen nog steeds hun kandidatuur stellen via Freetime vzw in de Kammerstraat. Wie het volledige programma wil bestuderen kan terecht niet alleen terecht op de website www.onderdedraak.be maar ook via de duizenden programmafolders en onderleggers die bedrukt zijn met het volledig programma.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.