Liefst negen op de tien scholieren bezondigen zich aan spieken, zo blijkt uit een steekproef van Daan Jossels en Stephanie De Glas, twee studenten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs aan de Arteveldehogeschool. Ze brachten het spiekgedrag in kaart en geven tips om het spieken een halt toe te roepen. Uit een enquête bij 409 leerlingen blijkt dat de traditionele spiekmethodes standhouden: de zijdelingse blik blijft veruit het populairst, op de voet gevolgd door fluisteren. Het gebruik van schriftelijke methodes is aanzienlijk lager, omdat dit sporen nalaat: het klassieke spiekbriefje krijgt brons, het handboek op de schoot en tekst op schoolmateriaal bekleden de vierde en vijfde plaats. Opmerkelijk is dat de digitale varianten, zoals sms en mp3, veel minder frequent worden toegepast. De populairste spiekvakken zijn, sinds jaar en dag, wiskunde en Frans.
Als reden voor hun spiekgedrag geven scholieren prestatiedruk en faalangst, het gebrek aan procesevaluatie, het zoeken naar bevestiging en een desinteresse voor een bepaald vak aan. De studenten wijzen niet alleen de scholieren met de vinger, de leerkrachten en directies zijn medeverantwoordelijk. Daan Jossels: “Net doordat er nog té traditionele vormen van evalueren worden toegepast, gaan leerlingen spieken. Het is aan de school en haar werknemers om die evaluatievormen om te buigen naar individugericht evalueren”. In deze ‘assessment culture’ fungeert de leraar als coach, die leerlingen vaker betrekt bij de quotering van het werk. Daarnaast moeten scholen ook werk maken van een spiekbeleid: een duidelijk afsprakenkader tussen directie, leerkrachten en leerlingen omtrent de aanpak van fraude bij examens. Op die manier staan de neuzen in dezelfde richting en weten scholieren waar ze aan toe zijn als ze toch beslissen te spieken.
‘To Spiek or not to Spiek’ is één van de bachelorproeven die voorgesteld worden op de posterpresentatie op woensdag 23 juni. Elke student presenteert zijn eindwerk op één poster. De posterpresentatie vindt plaats op campus Kantienberg vanaf 14.30 uur. Alle info op http://oso.arteveldehs.be/posterpresentatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.