zaterdag 6 maart 2010

Nieuwbouw voor Gentse sportverenigingen op Gentse Blaarmeersen.

Rugby 02Afgelopen vrijdag mocht schepen Christophe Peeters de symbolische eerste steen leggen van een nieuw multifunctioneel gebouw op het Gentse Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen. Het nieuwe gebouw ligt tussen de atletiekpiste en het huidige voetbalveld. Dit voetbalveld wordt volgend jaar, in het kader van het Vlaamse sportinfrastructuurplan, omgebouwd tot een combi kunstgrasveld voor rugby en voetbal. Zowel voor het Gentse rugby, het voetbal als de atletieksport zal deze realisatie een grote verbetering betekenen die ook de andere accommodaties ontlast. Schepen Christophe Peeters is heel gemotiveerd om zoveel mogelijk Gentse sportverenigingen aan nieuwe en moderne infrastructuur te helpen. Het is bewezen dat een goede, moderne infrastructuur de sportclubs helpt op gebied van ledenaantal en prestaties.

De Gentse Blaarmeersen beschikken al jaren over een prima atletiekpiste met acht banen, enkel de randinfrastructuur raakte niet afgewerkt. Het was behelpen met containers, chalets en afdakjes. Een deel van het atletiekmateriaal bleef het hele jaar buiten staan. Dat alles behoort binnenkort tot het verleden. Het nieuwe gebouw heeft naast een tribune alle noodzakelijke faciliteiten voor optimale sportbeleving door verschillende gebruikers. Het gebouw zal een uitzicht bieden op zowel de atletiekpiste als het rugbyveld en zal ook als clubhuis voor de rugbyclub dienst doen. Deze combinatie van atletiekbeoefenaars en rugbyspelers verzekert samen met de andere gebruikers (scholen, sportkampen, atletiekclubs, Vlaamse atletiekliga) een dagelijkse bezetting van deze nieuwe infrastructuur. Dat zal de bezetting van de kleedkamers in het strandgebouw ontlasten.

Rugby 07Het gebouw omvat een tribune met 284 zitjes en rechtstreekse toegang tot de cafetaria, een vergaderzaal en een wedstrijdsecretariaat met geluidsinstallatie, internetaansluitingen en de mogelijkheid om een fotofinish uit te voeren. En er komen 4 grote en 2 kleinere kleedkamers, publiekssanitair, EHBO, technische ruimtes en een personeelslokaal. Het cafetaria wordt ingericht en uitgebaat door de rugbyclub en krijgt een polyvalente ruimte voor tachtig personen met terras. De fitnesszaal zal openstaan voor andere gebruikers en er komen ruime bergingen voor het materiaal van de diverse gebruikersgroepen. Schepen Christophe Peeters waarborgt ook een maximale toegankelijkheid voor mindervaliden.

Schepen Christophe Peeters koos doelbewust voor een milieuvriendelijk project. Voor de duurzame basisverwarming van alle lokalen is geopteerd voor een vloerverwarming, die instaat voor een basistemperatuur van 15 à 18°C. De vloerverwarmingkring wordt voorverwarmd door een warmtepompsysteem met toepassing van geothermische aardsondes. Kleinere condenserende hoogrendementsketels in cascade staan in voor de piekbelasting, sanitair warm water en de verwarming na de oplaadboiler van de zonnecollectoren. Voor ventilatie worden de polyvalente ruimte, de fitness, de kleedkamers en andere lokalen telkens autonoom geventileerd. Ze hebben elk een eigen ventilatieregime, met frequentiesturing in functie van de bezetting. De sanitaire warmwater productie bestaat uit een systeem met zonnecollectoren en een oplaadboiler. Regenwater wordt gerecupereerd voor spoeling van het sanitair blok en de dienstkranen. En er zijn aangepaste verlichtingsniveau's voorzien die optimaal rekening houden met aanwezig daglicht en lichtsterkte.

Rugby 09Schepen Christophe Peeters: “ Atletiekclub KAAGent en Ghent Rugby Football club worden de hoofdgebruikers. De rugbyclub staat in voor de exploitatie van de cafetaria bij clubtrainingen en wedstrijden. Bij atletiekmeetings en andere clubactiviteiten staat de infrastructuur ter beschikking van de atletiekclub. Het onderhoud en de verhuring van deze nieuwe accommodatie wordt verzorgd vanuit de Blaarmeersen. Ook de fitnesszaal en de polyvalente ruimte kunnen worden gebruikt door derden.

Het gebouw moet tegen december 2010 afgewerkt zijn. Na een inloopperiode moet het gebouw, samen met de Topsporthal Vlaanderen, gastheer zijn voor de Europese Atletiekkampioenschappen voor Masters medio maart 2011. Deze infrastructuur werd trouwens ook geselecteerd door het BOIC als trainingscentrum voor teams die de Olympische Spelen in Londen 2012 willen voorbereiden. Na de afwerking van de ruwbouw eind juni, zal men ook beginnen met de renovatie van de toplaag van de atletiekpiste zelf. Dit bedrag van ongeveer 600.000 euro komt bovenop de 2,4 miljoen euro voor het gebouw. Het gebouw werd ontworpen door bvba Ingenieurs en Architectenbureau Luc Verstraete, hoofdaannemer is de NV Detrac uit Vichte.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.