zondag 28 maart 2010

Tentoonstelling Gustave Van de Woestyne in het Museum voor Schone Kunsten

Gustave VdW 09In het Museum voor Schone Kunsten te Gent loopt momenteel een retrospectieve tentoonstelling met het werk van Gustave Van de Woestyne (1881-1947), één van de meest oorspronkelijke figuren uit de Belgische kunstgeschiedenis. Met deze tentoonstelling brengt het MSK deze kunstschilder na een halve eeuw de eer die hem toekomt. Gustave Van de Woestyne werd in zijn geboortestad Gent slechts één keer herdacht met een tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten. Dat was in 1949, twee jaar na het overlijden van de kunstenaar. In een meer recent verleden gaf het MSK het werk van Karel Van de Woestyne een belangrijke plaats in zijn tentoonstellingen, zoals in Veertig kunstenaars rond Karel Van de Woestijne (1979), Vlaams expressionisme in Europese context (1990), De collectie De Graaff-Bachiene (1992), Een zeldzame weelde (2001) en Kunst in ballingschap (2002). Daarnaast herbergt de verzameling van het Gentse museum een belangrijk en gevarieerd ensemble van zijn werken.

In 1900 vestigde Gustave Van de Woestyne zich samen met zijn oudere broer, de dichter, prozaïst en kunstcriticus Karel Van de Woestijne, in Sint-Martens-Latem, een landelijk dorp aan de Leie, in de omgeving van Gent. Ze vervoegden er zich bij de kunstenaars Valerius De Saedeleer, Albijn Van den Abeele en George Minne. Samen vormden ze de zogeheten eerste groep van Latem. Het was in dit gezelschap dat Van de Woestyne zich zowel intellectueel als artistiek ontwikkelde. Hij realiseerde tijdens deze Latemse periode onbevangen voorstellingen van het landleven, bijbelse taferelen en gevoelige portretten. In 1909 verliet Van de Woestyne Latem, maar zowel thematisch als stilistisch bleef Latem zijn invloed uitoefenen. Tijdens WO I verblijft hij met zijn gezin in Groot-Brittannië. Hij schildert er een aantal allegorieën op de oorlogssituatie en was bijzonder actief als portretschilder. Terug in België tracht hij aansluiting te vinden bij het modernisme. Zijn werk behield echter een meditatief karakter, vol symboliek en bij momenten vervreemding.

Gustave VdW 22De tentoonstelling heeft de ambitie om zijn werk zo ruim en wetenschappelijk mogelijk te belichten. Zijn artistieke ontwikkeling wordt chronologisch in beeld gebracht met focus op bepaalde thema’s zoals portretten, religieuze taferelen en stillevens. Het project sluit aan bij het beleid van het museum dat onder meer gericht is op de Belgische kunst van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Binnen deze periode krijgen symbolisme en expressionisme bijzondere aandacht. Tegelijk met deze retrospectieve loopt in de Koninklijk Musea een tentoonstelling over het symbolisme. De musea van Gent en Brussel hebben daarom rond deze twee tentoonstellingen een samenwerking opgezet. Bezoekers kunnen een voordelig duo-ticket komen voor beide tentoonstellingen. Link: http://www.expo-symbolisme.be/

Praktisch: van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur, uitzonderlijk open op Paasmaandag 5 april en Pinkstermaandag 24 mei.
Toegangsprijzen: individueel 9 euro. Groepen, 55+, inwoners van Gent: 6,5 euro. 9 tot 25 jarigen: 1 euro. ≤ 18 jaar, inwoners van Gent op zondag van 10 tot 13 uur: gratis.
Voorverkoop: FNAC, tel. 0900 00 600 of www.fnac.be
Dagarrangementen: tel. 09 269 08 69, e-mail info@gent-watertoerist.be

Groepen, rondleidingen, ateliers: tel. 09 269 60 04, e-mail info@boekjebezoek.be

Catalogus: Gustave Van de Woestyne - NL/F - Mercatorfonds – 40 euro

Audiogids 3 euro (NL-F-E)

Combiticket Gustave Van de Woestyne – Het symbolisme in België (KMSKB).
14 euro/ 10 euro: online ticket via www.expo-symbolisme.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.