maandag 22 maart 2010

Gentse Azalea moderner dan ooit op de Gentse Floraliën.

Gentse azalea 21 Nu de Gentse Azalea door Europa erkend werd als Beschermde Geografische Aanduiding mag het pronkstuk van de Gentse bloemenregio uiteraard niet ontbreken op de Gentse Floraliën. De Gentse Azalea zal er meer trendy dan ooit voorgesteld worden.De oorsprong van de Gentse Azalea ligt echter ver weg: China, Taiwan en Japan. In 1774 bracht tuinman Judocus Huytens de plant mee naar Gent, waar hij tijdens de Gentse Floraliën tentoongesteld werd. Sindsdien nam de populariteit ervan in de Gentse regio alleen maar toe. We spreken echter van een Gentse Azalea omdat de teeltomstandigheden in onze regio perfect zijn.

Azalea’s hebben een gematigd maritiem klimaat nodig, een voldoende vochtig klimaat zonder extreme temperaturen. Ook de vochtdoorlatende lichte zandgrond en de goede waterkwaliteit zorgen voor ideale kweekomstandigheden. Een tweede factor zijn de economische en sociale elementen. De tuinbouw ontwikkelde zich rond de stad, dicht bij de verbruiker. Alle Azaleakwekers en hun leveranciers vinden we terug in een straal van 20 km rond Gent. En dan is er de historische factor. De tuinbouwkundige Louis Van Houtte introduceerde als eerste de teelt van de Azalea in het Gentse en is ook de stichter van de tuinbouwschool in Melle. Kwekers, school en toeleveringsbedrijven centraliseerden zich rond Gent en zo was de Gentse Azalea geboren en verkreeg Gent zijn faam als bloemenregio.

Volgens Adrien Saverwijns van het departement Landbouw en Visserij is er de laatste 30 jaar een duidelijke evolutie aan de gang wat betreft de presentatie van de Azalea’s. Waar vroeger de nadruk lag op een Azalea Show met unieke grote exemplaren, zien we nu een verschuiving naar moderne presentaties met kleinere Azalea’s. Dit keer wordt in het bijzonder getoond hoe de Azalea decoratief gebruikt kan worden. “De Azalea is dus trendy en eigentijds aanwezig op de Floraliën. Ook de buitenplanten krijgen meer aandacht, maar dat is een verandering die we doorheen de hele Floraliën merken. Een tuin en bijbehorende tuindecoratie wordt immers almaar belangrijker voor de consumenten. Ten tijde van de eerste Floraliën was een bloementuin enkel weggelegd voor de adel. Vandaag hecht iedereen belang aan een mooie tuin”. Link: www.floralien.be.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.