donderdag 4 maart 2010

Prof. Dirk Voorhoof als expert op Tokio Two proces

In Tokio herstart op 8 maart het proces tegen twee Greenpeace activisten die grootschalige walvisfraude met belastinggeld aan de kaak stelden. Amnesty International maakte de zaak aanhangig bij de VN, die oordeelde dat de arrestatie van de activisten in strijd is met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en andere UNO Conventies. Prof. Dirk Voorhoof van de UGent is op het proces opgeroepen om mee de rechten van de activisten verdedigen. Hij krijgt op het proces een volledige dag toegewezen om de rechten van de activisten te kaderen binnen de internationaal geldende mensenrechten en het VN verdrag over Burgerlijke en Politieke rechten. Het feit dat hij door de rechtbank werd aanvaard als ‘expert witness’ is volgens de advocaat van Greenpeace zeer belangrijk. Van prof. Voorhoof wordt verwacht dat hij de rechtbank duidelijk maakt dat Japan zijn internationaalrechtelijke verplichtingen moet nakomen.

De Greenpeace medewerkers ontdekten in 2008 bij een onderzoek naar de walvisvangst in Japan fraude. Bemanningsleden van het Japanse onderzoeksinstituut dat met een eigen schip walvissen bestudeert, verkochten het beste en duurste vlees aan privépersonen. Aangezien de Japanse overheid de walvisvaart mee financiert op voorwaarde dat de hele vangst centraal verkocht wordt, is dit fraude met belastinggeld. De twee Greenpeace medewerkers die de smokkel op het spoor kwamen, presenteerden hun bevindingen op een persconferentie en boden justitie hun hulp aan, maar werden zelf gearresteerd. De kantoren bij Greenpeace werden doorzocht, computers werden in beslag genomen en het duo zat 26 dagen in de gevangenis en werd van diefstal beschuldigd. Ze riskeren nu een gevangenisstraf van 10 jaar. Op 15 februari verschenen ze voor het eerst voor de rechter.

Volgens Amnesty International was de hele gang van zaken er op gericht om de zogenaamde Tokio Two en het onderzoek naar de illegale walvisvangst te intimideren. De organisatie vroeg in maart 2009 een onderzoek aan bij de VN-Mensenrechtenraad. Een werkgroep van die raad stelde dat burgers altijd mogen onderzoeken of ambtenaren corrupt zijn en concludeerde onlangs dat de arrestatie van de activisten Sato en Suzuki onterecht was en strijdig met diverse artikelen van de UNO Conventie burgerlijke en politieke rechten. Ook Japan ondertekende deze Conventie. Het proces hervat op 8 maart. Tijdens de hoorzitting op 11 maart zal prof. Dirk Voorhoof worden ondervraagd door de verdediging, het openbaar ministerie en de rechtbank. Voor meer informatie: http://www.greenpeace.or.jp/press/releases_en/pr20100115_html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.