woensdag 10 maart 2010

Honderdste Vrouwendag met Vrouwen onder druk.

Marleen Temmerman 02Op 8 maart, tijdens de honderdste internationale Vrouwendag, stelden professor Marleen Temmerman en haar medewerkster dr. Els Leye van het International Centre For Reproductive Health het boek ‘Vrouwen onder druk’ voor. In tegenstelling tot wat men denkt, wordt er nog steeds veel geweld gepleegd tegen vrouwen. De auteurs gaan in op vormen van geweld die niet zo gekend of zichtbaar zijn zoals genitale verminking, eergerelateerd geweld en kindhuwelijken. Daarnaast belichten ze ook geweld op migrantenvrouwen en vluchtelingenvrouwen. In een debat bij de voorstelling van het boek drukte professor Temmerman haar terechte bezorgdheid uit over de gebrekkige hulpverlening voor slachtoffers van genitale verminking.

Tijdens een debat onder leiding van journaliste Kris Smet met professor Temmerman, Els Leye en Ines Keyngaert (ICRH) kwamen een aantal facetten over geweld op vrouwen aan bod. Door het taboe rond seksueel geweld op vrouwen in een zwakke juridische positie hebben hulpverleners tekort aan objectieve informatie. Maar ook het ideaalbeeld dat de plastische chirurgie schept werd aangeklaagd. In bepaalde lifestyle magazines dreigt de terreur van de strakke kut te overheersen. Marleen Temmerman verwijst daarbij naar de rondreizende tentoonstelling Mea Vulva, die een tegenoffensief was tegen dat ideaalbeeld. Een betere opvolging van de sector van de plastische chirurgie dringt zich op.

Marleen Temmerman werd door het gerenommeerde Britisch Medical Journal als enige Belg én enige Europeaan genomineerd voor een Lifetime Achievement Award. De resultaten van het onderzoek moeten ook gebruikt worden om zaken te veranderen. Omdat ze met haar publicaties een breed mogelijk publiek wil bereiken werd ‘Vrouwen onder druk’ zo toegankelijk mogelijk geschreven. Marleen Temmerman waarschuwt dat men de problematiek zeker niet niet mag minimaliseren. Het is niet omdat bepaalde vormen van geweld niet zichtbaar zijn dat ze niet bestaan. Door de multiculturele samenleving komt het probleem echter steeds dichterbij. Professor Temmerman geeft aan dat de publicatie ook een handboek voor zorgverleners kan zijn. Vakliteratuur voor vrouwen dus.

Vrouwen onder druk, schendingen van de seksuele gezondheid bij kwetsbare vrouwen. Door Els Leye en Marleen Temmerman is uitgegeven bij Lannoo. 192 pagina's 24.95 euro. Link: http://www.lannoo.be/content

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.