maandag 25 januari 2010

Kleuters zijn dichters

Gedichtendag 2010 draait om het doorbreken van grenzen. Als één poëzievorm dat doet, dan is het kinderpoëzie. Getuige daarvan is de collectie van de Arteveldehogeschool die meer dan 10 000 gedichten voor kinderen omvat. Al wat in het Nederlands verschijnt voor de leeftijd van 0 tot 6 jaar wordt er volgens trefwoorden geïnventariseerd. 28 januari is Gedichtendag. Kinderpoëzie past perfect binnen het thema van deze elfde editie: over de grens. Kinderpoëzie kent geen grenzen. Voor kinderen is de stap van taal naar beeld en gebaar vanzelfsprekend. Elke versregel kan een tekening zijn. Of een kreet of een dans… alles kan.

Kleuters houden zich niet aan de grenzen van de taal. En dat geldt ook voor al wie gedichten voor hen schrijft. Kleine kinderen spreken in beelden, praten met dieren en denken ritmisch. Kleuters zijn dichters. Ze slikken woorden in en vinden woorden uit. Enerzijds stimuleren gedichten het taalinzicht van kinderen. Anderzijds bieden gedichten (aspirant-) kleuteronderwijzers een onuitputtelijke inspiratiebron.

De collectie dichtbundels voor kinderen van de Arteveldehogeschool groeit continu. De 10 000 gedichten zijn afkomstig uit ongeveer 400 dichtbundels. Het oudste werk is “Het fluitketeltje en andere versjes” van Annie M.G. Schmidt uit 1956, met het bekende versje ‘Dikkertje Dap’. Alle dichtbundels verzameld in de onderwijswerkplaats zijn ter plaatse raadpleegbaar. De bib is er niet enkel voor eigen studenten, ook externe bezoekers zijn welkom. De collectie kinderpoëzie van de Arteveldehogeschool bevindt zich in de ‘onderwijswerkplaats kleuteronderwijs’ van de campus in de J. Gerardstraat in Sint-Amandsberg. Contact: Annemie Van Schuylenbergh, tel. 09 218 73 76, annemie.vanschuylenbergh@arteveldehs.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.