zondag 24 januari 2010

Gentse kantorenmarkt presteert steeds beter.

De Gentse kantorenmarkt blijft uitstekend presteren. De leegstand van ongeveer 4% ligt beduidend onder de frictiegrens van 6% die nodig is om een gezonde marktbeweging toe te laten. De totale kantorenvoorraad in Gent bedraagt momenteel 1,34 miljoen m². Daarvan staat 4,2% leeg. In 2005 bedroeg de leegstand nog 9% en daalde tot 7% in 2007 . In 2008 daalde de leegstand al onder de frictieleegstand van 6%, die nodig is om de directe vraag naar kantoren op te vangen. De leegstand bedroeg toen 61.400 m² of 4,7% van de totale voorraad. Nu blijkt dat de leegstand op de Gentse kantorenmarkt verder daalt. Gent is misschien een kleine speler op de Belgische kantorenmarkt, het heeft een strategische ligging die het ondanks de economische crisis goed weet te verzilveren. Gent heeft als kenniscentrum terecht de reputatie een stad te zijn waar werkgevers nog relatief makkelijk jonge, competente medewerkers vinden. En Gent heeft niet de fileproblemen waarmee Brussel of Antwerpen kampen. Deze groei vertaalt zich dan ook naar meer inkomsten en grotere tewerkstelling.

Dit goede resultaat is een uitloper van een grote herschikking op de Gentse kantorenmarkt die startte in 2004. Op de verouderde Gentse kantorenmarkt zochten de bedrijven en administraties naar beter uitgeruste kantoorvloeren. Reconversies zoals die van de Belgacomtoren ondersteunen deze dynamiek. Andere grote transacties in 2009 waren de inname door TMVW en Quadrat van het kantoorgebouw Schelde I, samen goed voor 5.000 m² vloeroppervlakte. Voor schepen Mathias De Clercq heeft Gent er nu alle belang bij om nieuwe strategische projecten als het station Gent-Sint-Pieters en The Loop te ontwikkelen en het aanbod verder te vergroten.

Vooral de leegstand in het centrum van Gent blijft zakken. Deze bedraagt nu 1,7 procent van de totale voorraad in het centrum. Dat komt neer op 13.500 m² beschikbare kantoorruimte in het centrum. Toch blijven de huurprijzen van de Gentse kantorenmarkt stabiel. In 2009 was de gemiddelde huurprijs van de Gentse kantoren 109 euro/m² per jaar. Dat is een stijging van 2% in vergelijking met 2008. De prime rents (tophuren voor nieuwbouwlocaties) bedragen gemiddeld 135 euro/m² per jaar. De komende jaren komt er nog heel wat kantoorruimte bij. In 2010 wordt een aantal kleinere kantoorprojecten opgeleverd met een totaal volume van 25.000 m². In het centrum komt het project Reylhof in de Peperstraat. Vanaf 2011 wordt het eerste grote kantoorgebouw op The Loop opgeleverd en vanaf 2013 worden de eerste nieuwe kantoren aan het station Gent-Sint-Pieters in gebruik genomen. De komende 15 jaar voorzien de plannen op verschillende locaties een totale uitbreiding van circa 275.000 m².

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.