Op 29 maart wordt het startsein gegeven voor de Gentse Floraliën in Flanders Expo. Die dag start de opbouw van het paradijs zodat op 17 april de grootste overdekte bloementuin ter wereld haar deuren kan voor de meer dan 320.000 bezoekers die men er verwacht. Peter Block, logistiek verantwoordelijke, zal tijdens de opbouw dag en nacht aanwezig zijn om het minutieus opgestelde tijdsschema in de gaten te houden. Vijf duizend vrachtwagens gevuld met aarde rijden er om de 3 minuten binnen, 1.600 m² asfalt wordt gegoten, bruggen, vijvers en fonteinen worden aangelegd. Van 5 tot 13 april kunnen de bloemisten aan de slag. De bedoeling is om de bloemen op dinsdagavond in een optimale toestand te hebben. Op 14 april velt de jury haar strenge oordeel en op 15 april is er het bezoek vanuit het Koninklijk Paleis. Vanaf 17 april is de Floraliën open voor alle bezoekers. Peter Block benadrukt hierbij dat elke dag een even mooie dag is. Elke dag worden de planten verzorgd en worden de tuinen onderhouden. De kunst is om de planten en bloemen net op tijd te laten bloeien. Dagelijks werken 700 mensen mee aan het welslagen van de Floraliën.
Roland De Wulf, die zijn derde Floraliën als Secretaris Generaal viert, is ontzettend fier op de vernieuwing en verjonging van deze Floraliën. Hij kijkt er naar uit om het ‘Parc Paradisio’ te zien, een Australische tuin van meer dan 1.000m² met een gigantische volière met vele vogels. Heel fier is hij op het samenwerkingsproject met de scholen. De jeugd betrekken bij de Floraliën is een belangrijke uitdaging volgens De Wulf: “Kinderen houden van tuinieren! Werken in de aarde en de buitenlucht zijn de voornaamste elementen hiervan en kinderen zijn hier dol op”. Momenteel werken 24 Gentse klassen mee aan het project van de ‘tuinkabouters’, waar de kinderen hun eigen tuintje voorstellen. Op die manier wordt de tuinpassie van jongs af aan aangewakkerd. Jongeren tussen 15 en 18 jaar krijgen de kans om hun droomtuin te ontwerpen. Al de inzendingen worden door een jury bekeken en het ontwerp van de winnende droomtuin wordt voorgesteld tijdens de Floraliën.
Een van de belangrijkste vernieuwingen is het project dat uitgewerkt wordt met toprestaurants uit de bloemenregio. Een tiental Vlaamse toprestaurants brengen de bloemensierkunst op tafel. Het genot van lekker tafelen wordt met bloemen en planten gecombineerd tot dé ultieme emotie. Even vernieuwend is de kunstgalerij “encadré” waar 12 bloemensierkunstenaars hun ingekaderde creaties met bloemen en vruchten ten toon stellen. De vernieuwende kringlooptuin onder leiding van Ivo Pauwels speelt dan weer in op de hedendaagse ecotrend. Alles uit deze tuin, kan opnieuw gerecycleerd en herleid worden.
Een ontzettend indrukwekkend paradepaardje is de collectie gigantische cactussen uit Monaco. Uniek, want deze cactussen verlaten Monaco normaal gezien nooit meer. Voor de Gentse Floraliën werd een uitzondering gemaakt, zodat ze hier in volle pracht kan bewonderd worden. Reuzenhoog zijn ze en soms meer dan 100 jaar oud. Transport van Monaco naar Gent is heel delicaat en neemt 3 weken in beslag. Niet te missen. Link www.floralien.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.