Tussen de vele nieuwjaarsrecepties door zijn er enkele die de verplaatsing waard zijn. Niet alleen voor de sfeer en het hartelijke ontvangst, maar ook omdat beleidvoerders er het beleid voor het komend jaar toelichten. Wat heeft ‘Gent, stad in werking’ gerealiseerd en wat zijn de doelen en de verwachtingen? Met dat vooruitzicht waren ruim 200 gasten op het appel in bistro Au Bain, de gezellige lounge bar boven het Van Eyck zwembad. Schepenen Rudy Coddens en Sofie Bracke waren gastheer en gastvrouw, Luc Henau (GTB) deed de interviews, het was de man op het lijf geschreven. In de loop van 2009 ontwikkelden 10 GSIW actiegroepen diverse projecten die vorm zullen geven aan het Strategisch Actieplan Werk. Een eerste resultaat daarvan was zichtbaar op de jaarlijkse partnerdag op 4 oktober in de Centrale. Nu volgde een evaluatie en een vooruitblik op 2010.
Schepen Rudy Coddens gaf een toelichting: “Veel jongeren haken af en bevinden zich tussen schip en wal. De school bereikt hen niet meer en de VDAB bereikt hen nog niet. Het is belangrijk om deze jongeren terug op te vissen en hen een nieuw traject naar school, opleiding of werk aan te bieden”. Met het opzetten van jongerencompetentietrajecten wil vzw JES samen met andere jongerenorganisaties zoals vzw Jong hieraan tegemoet komen. Bovendien blijkt dat allochtone vrouwen één van de groepen vormen die het meest kwetsbaar zijn voor uitsluiting en armoede. Studiekeuzebegeleiding en studiebegeleiding vormen dé aanknopingspunten voor een emancipatorisch beleid. Schep Coddens: “Met het project ‘Samsara’ willen wij hieraan wat doen. Onze aandacht gaat niet enkel uit naar het versterken van de competenties van werkzoekenden maar ook van de competenties van de bedrijven zelf. Het zijn zij uiteindelijk die kansen kunnen bieden aan werkzoekenden, en wij willen hen hierbij ondersteunen. Twee actiegroepen hebben gewerkt rond het thema ‘het onthaal- en opleidingsbeleid in kleine bedrijven’, meer specifiek in de bouw en in de horeca. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen lijkt wel een containerbegrip waaronder tal van acties lopen. Tijd om hier in de Gentse regio orde op zaken te stellen”.
Om de verschillende projecten op een aangename manier voor te stellen mocht Luc Henau, algemeen directeur GTB in interviewstijl de verschillende sprekers het vuur aan de schenen leggen. Fleur Rooms, stafmedewerker van vzw JES, mocht uitleggen wat jongerencompetitietrajecten zijn. Fleur Rooms: “Zo een competitietraject lukt alleen als men de jongere aanspreekt op een activiteit die hem ligt en waarin hij openbloeit. Jongeren tussen 16-22 jaar zitten in een aparte levensfase. Ze willen zich losmaken, ze willen zelf uitzoeken wie en wat ze willen zijn. Dit vereist een vangnet, een terugvalpositie. Jongeren die geen netwerk hebben zijn bijzonder kwetsbaar in deze overgangsfase. Erg belangrijk is de juiste benadering van de jongere. De jongere krijgt daardoor een juist zelfbeeld en slaagt er in om het vertrouwen te herwinnen met officiële instanties. Uiteindelijk zal ook die jongeren de werkwinkel nodig hebben om een job vinden”. Fleur Rooms blijft realistisch: “We begrijpen dat ons project dat zowel werk, onderwijs, sociale activering, maatschappelijke integratie aangaat, ook gesteund moet worden door die verschillende beleidsdomeinen. Dit vraagt natuurlijk dat iedereen uit zijn doel komt en zich riskeert ver buiten de penaltykring. Wij zullen dus niet nalaten om aan verschillende mouwen te trekken van politici of instanties om ons project te kunnen realiseren”.
In een tweede interview brachten Johan Maekelberg en Ruksana Joubert het verhaal van Samsara. Johan Maekelberg: “Het Samsara project wil jonge allochtone meisjes helpen en ondersteunen om hun schoolcarrière succesvol af te werken en mogelijks ook hogere studies aan te vatten. Ook hier is het jeugdwerk een ingangspoort. We zullen samen met de begeleiders van Jong groepsactiviteiten meemaken, het vertrouwen winnen bij de meisjes. Dit zal ons toelaten om de echte vragen en verzuchtingen van die meisjes te kennen. De studiekeuze maakt hier deel van uit, maar het Samsara project is veel meer dan dat. Het gaat om meisjes die hun eigen weg moeten kunnen maken en dat betekent ook een richting mogen volgen waarin hun talenten en aspiraties open bloeien. Ook hier is een taak weggelegd voor de ambassadeurs van Latent Talent, ook zij kunnen met de meisjes in gesprek gaan hoe zij hun aspiraties kunnen waarmaken”.
Diane De Bruyne (Start People) sprak over het onthaal- en opleidingsbeleid kleine ondernemingen in de Horeca. Gent telt namelijk een duizendtal horecabedrijven met minder dan 10 werknemers. Die uitbaters zijn meer bezig met hun zaak dan het personeelsbeleid. Hoewel er veel beschikbare en gekende HRM tools bestaan, zijn ze zelden op maat van kleine bedrijven of op maat van de horeca. Deze bedrijfsleiders voeren het personeelsbeleid ‘vanuit de buik’. Daarom zal Start People samen met Horeca Vorming Vlaanderen, VDAB, Stad Gent, Syntra Midden-Vlaanderen, Start People, UNIZO Gent-Meetjesland en OCMW Gent tien Gentse horecabedrijven een persoonlijke ondersteuning op gebied van Human Resources Management geven.
En hoewel er al heel wat initiatieven zijn rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen stapt Partena mee in het MVO platform Gent. Maar zit Gent nog te wachten op een dergelijk initiatief? Valerie Thoen, HR manager Partena: “Het aanbod van initiatieven op het vlak van MVO is inderdaad heel ruim en heel divers. Dat kan ook niet anders: MVO is ‘in’. Steeds meer bedrijven zien in dat als ze succesvol willen zijn ze iets moeten ondernemen op het vlak van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er is in ieder geval een grote vraag bij het bedrijfsleven naar ondersteuning op dit vlak. Via het MVO platform proberen wij alle belangrijke actoren in Gent rond de tafel te krijgen”.
Als laatste nam schepen Sofie Bracke het woord. Zij bedankte de sprekers voor de toelichting bij de projectvoorstellen. Schepen Bracke: “ Er zijn niet alleen de werkzoekenden die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Er zijn ook, meestal kleine, bedrijven die het moeilijk hebben. Ook deze bedrijven hebben nood aan meer specifieke begeleiding. Maar er is ook aandacht voor de Social Profit, zowat de grootste werkgever in de regio. De ondervertegenwoordiging van allochtone werknemers in de zorgsector is verontrustend. Ook hier willen wij nieuwe initiatieven ontwikkelen”. Schepen Sofie Bracke wil alle partners van harte danken voor al hun inspanningen om van Gent een stad-in-werking te maken. Schepen Sofie Bracke: “2010 is het Europese jaar van de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. De financieel economische crisis laat zware sporen na op het vlak van de werkgelegenheid en volgens de wetenschappers is het einde nog niet in zicht! De stad Gent doet samen met de VDAB en het OCMW zware inspanningen om de gevolgen van de crisis voor de getroffen werknemers op te vangen. 2010 wordt dus vooral een werkjaar, maar toch ook een beetje een feestjaar. In 2005 opende het Beroepenhuis officieel haar deuren, en dat wordt gevierd op 5 maart. Ook BouwBaan gaat zijn vijfde werkjaar in en dat zal op een speciale manier onder de aandacht worden gebracht. En volgend jaar is De Punt aan de beurt. Het toenmalige sociaal-economisch bedrijvencentrum opende op 20 september 2001 zijn deuren. Maar laten wij terugkeren naar vandaag en klinken op het nieuwe jaar”.
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.