vrijdag 7 mei 2010

UGent professor pleit in The Lancet voor versterking van eerstelijnsgezondheidszorg

In het gezaghebbende tijdschrift The Lancet houdt prof. Jan De Maeseneer van de UGent samen met de voorzitter van de Wereldorganisatie van Huisartsen een pleidooi voor versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg. Op die manier breken de artsen een lans voor "person-centered care" voor iedereen. Prof. De Maeseneer (vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg, UGent) schreef het commentaarstuk met als titel “Family medicine's commitment to the MDGs” samen met de huidige voorzitter van Wonca, de Wereldorganisatie van Huisartsen (prof. Chris van Weel, Nijmegen, Doctor Honoris Causa aan de UGent) en de toekomstige voorzitter (prof. Richard Roberts, Wisconsin, USA). De tekst is een pleidooi voor versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg, om op die manier person-centered care te brengen voor iedereen.

In 2000 werden 8 doelstellingen geformuleerd om tegen 2015 wereldwijd vooruitgang te boeken op het vlak van welzijn en gezondheid. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar ondersteuning van opvoeding, toegang tot voedsel en tot gezondheidszorg, aanpak van infectieziekten en naar het terugdringen van kinder- en moedersterfte. In opvolging van het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie "Eerstelijnsgezondheidszorg nu meer dan ooit!" beschrijven de auteurs hoe overal in de wereld huisartsen samen met verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en gezondheidspromotoren, werken aan de bevordering van gezondheid en de zorg voor zieken. Zij pleiten ervoor dat de opleiding van toekomstige huisartsen, zoals in België al het geval is, overal georganiseerd wordt in het kader van de eerstelijnsgezondheidszorg en niet in ziekenhuizen.

De Universiteit Gent levert een belangrijke bijdrage aan de opleiding van toekomstige huisartsen in Afrika via het Primafamed Network (www.primafamed.ugent.be). De auteurs wijzen er op dat de huidige tendens om problemen via ziektegerichte programma's aan te pakken (bestrijding van Aids, tuberculose, malaria…) leidt tot een verbrokkeling van de zorg, wanneer de programma’s niet geïntegreerd zijn in een sterke eerstelijnsgezondheidszorg.

Prof. Jan De Maeseneer houdt op 19 mei de openingstoespraak op het in Cancun (Mexico). Hij legt daarin de nadruk op de evolutie van de huisartsgeneeskunde; van een groep van individuele zorgverstrekkers die vooral bezig is met de individuele noden van individuele patiënten, naar een arts die met andere gezondheidswerkers samenwerkt en die de zorg die op de persoon en op de lokale gemeenschap gericht is, kwaliteitsvol ontwikkelt. De Conferentie in Cancun zal een duidelijk signaal geven dat huisartsen overal in de wereld dit engagement willen opnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.