vrijdag 7 mei 2010

Tom Goegebuer is Sportman van het jaar.

Naar goede jaarlijkse gewoonte zet de Stad Gent de meest verdienstelijke sportman in de kijker met de uitreiking van de Sportawards. Ook dit jaar kwamen heel wat kandidaten in aanmerking. De jury koos vijf laureaten in vijf categorieën, waaronder de titel Sportambassadeur of Sportambassadrice 2010. De Sportadviesraad reikt daarnaast ook jaarlijks een trofee uit voor de meest verdienstelijke vrijwilliger in de sport. De uitreiking van de Sportawards draagt bij tot de positieve uitstraling van sport en toont de erkentelijkheid van de Stad Gent voor alle sportieve inspanningen en prestaties die ook anderen kunnen motiveren om meer en gezond te bewegen en te sporten.

Voor de meest verdienstelijke sportprestatie waren er 11 kandidaten: Eline Berings (Atletiek), BC Pluimplukkers (Badminton), Jurgen Haeck (Boksen), Dames 1 La Gantoise (Hockey), Valérie Vermeersch (Hockey), Gentse Roei-en Sportvereniging (Roeien), Gaelle Mys (Turnen), Turnclub OTM (Turnen), FC Olympia Gent (Voetbal), VDK Gent Dames (Volleybal). Maar het was gewichtheffer Tom Goegebuer die met de titel naar huis trok. Tom Goegebeur is al jaren een bekend gezicht in de wereld van het gewichtheffen/powerliften. Hij beoefent deze Olympische sport dan ook al tweeëntwintig jaar. Hij is al verscheidene keren Nationaal Kampioen geworden en in 2009 was hij zelfs Europees Kampioen. In 2008 was Tom aanwezig op de Olympische Spelen in Beijing en behaalde er de dertiende plaats. Zijn doel vandaag is genieten van topprestaties zonder stress. Bovendien droomt hij van een tweede deelname aan de Spelen en nog enkele Europese medailles.

Voor de meest verdienstelijke Gentse sportvereniging of Gentse sportinstantie op het vlak van de jeugdsportbeoefening of sportbeoefening voor personen met een handicap of sportbeoefening voor senioren waren er vier kandidaten: BBC Jeugd Gentson (Basketbal), Okinawa Kwai (Karate), KVV Sint-Denijssport (Voetbal). Hier werd de trofee toegekend aan Royal Ghent Swimming Club. Sinds september 2007 is de Royal Ghent Swimming club gestart met een werking voor zwemmers met een verstandelijke handicap. De bedoeling van deze werking is deze personen enerzijds een gezonde vrijetijdsbesteding aan te bieden en anderzijds ook het uitkijken naar de trainingen, de sfeer, contact met trainers, het ontmoeten van nieuwe mensen, deelnemen aan een eventuele wedstrijd, de medailles. Het geeft henzelf en dikwijls ook hun naaste omgeving een groter gevoel van eigenwaarde.

Voor de meest beloftevolle Gentse jongere of het meest beloftevolle Gentse jeugdteam op sportief vlak daagden 11 kandidaten op: Imke Vervaet –Racing Club Gent Atletiek, Zenobie Vangansbeke – KAA Gent, Kadetten 1 jongens La Gantoise, Kyra Bruneel, Yasnaïa Bruneel (Karate), Eveline Peleman - Koninklijke Roeivereniging Sport Gent, Nathan Baeckeland – turnclub Iduna Gent, Nella Peeters en Tess Mogensen (Turnen) en KVV Sint-Denijssport (U10). Hier ging de trofee naar Jente Bonnarens (Aerobic),disciplines: sportaerobics (mixed pair), fitness aerobics (aerobic team) en hip hop dance. Jente behaalde in 2009 een mooi palmares met maar liefst zeven gouden medailles waarvan drie Belgische titels en één Europese titel. Drie bronzen medailles waarvan twee op het Europese en een op het Wereldkampioenschap. Zowel nationaal als internationaal behoort ze in haar disciplines tot de finalisten. Ze traint hiervoor bij zowel Fysiofit (Sint-Niklaas), NO8 en F&O Gent (Gent).

Het meest verdienstelijke sportproject telde drie kandidaten: VDK Gent Dames (Hockey) en Silverspokes (Rolstoelbasket). Hier ging de trofee naar Bleau Climbing Team vzw. ‘Iedereen de hoogte in’ is het G-project van Bleau Climbing Team vzw met als doel om personen met een handicap de kans te geven om te leren klimmen. Het project biedt niet alleen de mogelijkheid om klimles te volgen in de club maar er zijn ook initiaties of lessenreeksen voor scholen, instellingen en centra. Bij de activiteiten komen deelnemers in contact met andere personen met een handicap, maar ook met validen.

Tenslotte werd de meest verdienstelijke persoon op het vlak van de sportieve uitstraling van de Stad Gent bekend gemaakt. Deze persoon mag de titel ‘Sportambassadeur’ of ‘Sportambassadrice’ 2010 dragen. Hier waren vier kandidaten: Willy De Smet – Koninklijke Gentse Politie Atletiekclub, triathlonatlete Mieke Suys en Jurgen Haeck (boksen). De titel ‘Sportambassadeur 2010’ wordt toegekend aan John Leten, deken van de Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel. Hij is opgegroeid in een sportminnende familie (vader schermt en zeilt, moeder schermt en is boogschutter) en is Gentenaar in hart en nieren. John werd in 1952 lid van de Koninklijke en Ridderlijke Hoofgilde van Sint-Michiel en behaalde zowel in de jeugdcategorieën als bij de senioren diverse overwinningen. Zo werd hij in 1952 vice-kampioen van België degen junior in 1952.

De trofee van de vrijwilliger is een initiatief van de Sportadviesraad Gent. Jaarlijks worden alle Gentse sportclubs uitgenodigd om kandidaturen in te sturen. Het Dagelijks bestuur van de Sportadviesraad Gent kiest uit de inzendingen de laureaten op basis van hun uitgeschreven motivering. De winnaars van de trofee voor de vrijwilliger in de sport ontvangen een origineel kunstwerk van kunstenaar Etienne Verhellen. Hier daagden vier kandidaten op.

André Dequinnemaere sluit zich vijfenvijftig jaar geleden aan bij de Koninklijke Neerlandia korfbalclub en is er nog steeds. Ongeveer 25 jaar na zijn aansluiting neemt hij er voor het eerst vrijwilligerswerk voor zijn rekening. Wanneer rond 1980 een nieuw korfbalclubhuis wordt gebouwd, wordt zijn voornaamste taak die van clubhuisbeheerder. Bestellingen, leveringen, opkuis, onderhoud, karweien, toezicht, het hoort er allemaal bij en het zorgt ervoor dat hij quasi dagelijks in het clubhuis aanwezig is.

Joseph Brosteaux is de oudste laureaat dit jaar: dinsdag wordt hij 78. Hij is afkomstig uit Hoegaarden en belandde via de Belgische strijdkrachten in Duitsland. En daar begon zijn carrière als vrijwilliger met de oprichting van een zwemclub voor kinderen van daar gestationeerde soldaten. Tot 1980 was hij in Duitsland actief als vrijwilliger in de zwemsport, onder andere als trainer en redder, later ook als official. Begin de jaren ‘80 zette hij zijn vrijwilligerswerk verder in onze regionen. Eerst nog vijftien jaar voor White Star Deinze maar sinds 1995 voor de Royal Ghent Swimming Club. Zelf begon hij pas aan competitiewemmen op vijftigjarige leeftijd, met succes. Dat bewijzen de Belgische titels die hij nog veroverde én de titel van Sportman van het jaar van de stad Deinze in 1994.

Marc Hendrix start zijn vrijwilligerscarrière begin de jaren tachtig bij tornooien in een volleybalclub en oorspronkelijk combineert hij dit met actief speler zijn. Maar wanneer hij zelf in de jaren negentig overschakelt naar badminton, aarzelt hij niet om vrijwilliger te worden bij de toen nog prille fitnessorganisatie. Bij F&O Gent vzw ontpopt hij zich als een duivel-doet-al, vooral onmisbaar bij de organisatie van Belgische en Wereldkampioenschappen die in Gent plaatsvonden. Hij is verantwoordelijke voor de opbouw, de fotografie, het promotiemateriaal, het transport, de catering, enz.

In 1979 is Romain Hofman een van de stichters van de Vrije Zwemmers Drongen. Vanaf die dag tot op heden - meer dan dertig jaar - is hij secretaris van die club. Daarnaast was hij ook nog actief als bestuurder bij en zelfs voorzitter van het Provinciaal Comité en binnen de zogenaamde Gentse Entente zwemmen, thans de Georganiseerde Zwembadgebruikers. Verder oefent hij ook op wedstrijden officiële functies uit zoals jurylid, tijdopnemer, keerpunt- en aankomstrechter, starter, inspecteur, enz. Noem hem gerust een van de steunpilaren in het dagelijks bestuur van de Vrije Zwemmers Drongen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.