dinsdag 11 mei 2010

Gentse flikken waarschuwen voor valse bankbiljetten

euromuntDe politie stelt vast dat er in het Gentse de laatste maanden geregeld valse bankbiljetten opduiken. Van sommige briefjes is vastgesteld dat ze overal in het land worden uitgegeven met de bedoeling echt wisselgeld in de plaats te krijgen. Tot voor kort waren de biljetten van 50 euro het populairst bij valsmunters, maar momenteel halen de briefjes van 20 euro de bovenhand. Ook valse briefjes van 5 euro duiken steeds meer op. Valsmunters zijn er zich bewust van dat briefjes van 50 euro meer worden gecontroleerd.

Personen die de valse bankbiljetten bewust uitgeven, doen dit veelal op drukke plaatsen zoals warenhuizen en in de horeca. De politie van Gent stelt vast dat de valse briefjes voornamelijk worden uitgegeven in nachtcafés, omdat de zichtbaarheid daar vaak minder is. Deze malafide personen kopen meestal een voorwerp of drankje van een zo klein mogelijk bedrag aan met het oog op een zo groot mogelijke winst. De briefjes zijn moeilijk te onderscheiden van echte briefjes en worden best goed gecontroleerd alvorens ze te aanvaarden. Dat kan door naar de verschillende echtheidskenmerken te kijken, die in eurobankbiljetten zijn verwerkt.

Op de website van de Europese Centrale bank kan men meer lezen over de zogenaamde Voel-Kijk-Kantel-methode, een eenvoudige manier om valse biljetten te herkennen. Lees daarom zeker ook dit http://gentbrugge.blogspot.com/2010/04/uv-lampen-niet-langer-geschikt-om-vals.html artikel.

- Voelen: Bij echte eurobiljetten voelt men meteen de reliëfdruk. Concreet staan in reliëf:
de vermelding van de Europese centrale bank
de nominale waarde van de biljetten (speciaal voor blinden)
het gebouw (poort of brug) op het biljet.

- Kijken: Er zijn drie aandachtspunten waar moet worden op gelet:
Het watermerk: de afbeelding hierin is een kopie van het gebouw (poort of brug) dat op het biljet staat afgedrukt. Iedere coupure heeft dus een ander watermerk.
De veiligheidsdraad: Die bevindt zich ongeveer in het midden van het biljet. Op die draad staat de nominale waarde van het biljet afgedrukt.
Het doorzichtregister: Hiermee wordt de op het eerste gezicht onvolledige afdruk bedoeld van de waarde, linksboven op het biljet. Wanneer men echter licht door het briefje laat doorschijnen, komt het volledige cijfer tevoorschijn.

- Kantelen: Bij het kantelen van de biljetten wordt het hologram met verborgen drukwerk zichtbaar. Daarin kan men drie elementen waarnemen:
Het eurosymbool
De nominale waarde van het biljet
De twaalf sterren van de Eurolanden

- Bij de laagste coupures (van 5, 10 en 20 euro) verschijnen de elementen bij het kantelen in de kleuren van de regenboog.

- Bij de hogere coupures (van 50, 200 en 500 euro) veranderen de waardecijfers van het biljet van kleur bij het kantelen. Bij een biljet van 50 euro verandert de kleur bijvoorbeeld van olijfgroen in bruin.

De politiediensten vragen om steeds aangifte te doen als men vals geld in handen krijgt. Voor de politiediensten is het immers belangrijk een goede persoonsbeschrijving te verkrijgen van de persoon die het vals geld heeft afgegeven. De politiediensten voeren onderzoek naar de oorsprong van de valse briefjes. Indien de verdachte nog aanwezig is, wordt gevraagd het 101-nummer te bellen, zoniet om onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor. En vergeet niet: u bent niet alleen uw geld kwijt, wie zelf vals geld doorgeeft is op zijn beurt strafbaar. Kijk dus uit uw doppen.

Voor meer informatie kan men terecht op de website van de Europese Centrale Bank http://www.ecb.int/euro/banknotes/security/

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.