Het aantal Gentse studenten is de voorbije jaren sterk gestegen. Het aanbod aan officiƫle studentenhuisvesting is echter niet in dezelfde mate toegenomen. Eigenaars spelen hierop in en verbouwen vrijkomende woningen aan als studentenkamers. Dat zorgt ervoor dat er steeds minder woningen op de woonmarkt beschikbaar zijn. De onderwijsinstellingen nemen al initiatieven om hun aandeel in de studentenhuisvesting te vergroten, maar om het tekort weg te werken zijn initiatieven op de private markt nodig. Op dit moment laat het Algemeen Bouwreglement enkel de erkende onderwijsinstellingen toe studentenhuisvesting op te richten.
Daarom past het Gentse stadsbestuur het Algemeen Bouwreglement aan zodat ook private initiatiefnemers onder bepaalde voorwaarden grootschalige, kwaliteitsvolle en collectieve studentenhuisvesting kunnen realiseren. Op die manier zorgt de Stad Gent ervoor dat er sneller en meer kwaliteitsvolle studentenhuisvesting komt. Het is de bedoeling dat het aangepaste Algemeen Bouwreglement effectief van kracht wordt bij het begin van het nieuwe academiejaar 2010-2011.
De stad Gent mikt op grootschalige projecten: standaard minimum 50 units, onder bepaalde voorwaarden minimum 30 units. De accommodatie moet bepaalde individuele en gemeenschappelijke voorzieningen hebben zoals een afvallokaal, sanitair, een keuken en leefruimte en een fietsenberging. De kamers moeten minimum 12 m² groot zijn. Deze oppervlakte neemt toe naarmate de unit beter uitgerust is, namelijk drie m² per bijkomende voorziening (douche, wc, kookgelegenheid). De initiatiefnemer moet de nodige garanties bieden dat de eenheden uitsluitend aan studenten uit het hoger onderwijs worden verhuurd en dat het project goed beheerd zal worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.