zondag 2 mei 2010

Diploma uitreiking project IKOOK

IKOOK 2010 (28) Op vrijdag 30 april 2010 ontvingen de deelnemers aan de opleiding IKOOK hun diploma uit handen van schepen Sofie Bracke. De opleiding leidt werkzoekenden en mensen met een leefloon op tot hulpkok en zaalmedewerker. Het project is een samenwerking tussen Horeca Vorming Vlaanderen, de Stad Gent, VDAB, OCMW Gent, het Centrum voor Basiseducatie Gent en het Centrum voor Volwassenenonderwijs Leerdorp en werd ontwikkeld door het partnerschap Gent, stad in werking. Het is nu het derde jaar op rij dat het opleidingsproject een reeks nieuwe hulpkoks en zaalmedewerkers kan laten afstuderen. Na een strenge selectie startten 12 kandidaten met de opleiding, 8 cursisten hebben ook effectief de eindmeet gehaald. Schepen Sofie Bracke: “Naast de opleiding IKOOK richt het CVO Leerdorp van de Stad Gent een VDAB korte opleiding hulpkok-zaalmedewerker in. Jaarlijks worden hier 24 cursisten opgeleid. Voor de inschrijving van de kandidaten wordt nauw samengewerkt tussen de twee opleidingen, zodat ze de opleiding krijgen die voor hen meest gepast is".

De aanpak van de lessen is vooral heel praktisch. De stevigste brok vormen de keukenmodules. Drie dagen in de week staan de cursisten achter het fornuis. De cursisten leren hoe ze voedsel correct moeten behandelen en leren de juiste technieken om met die ingrediƫnten een fijne maaltijd te bereiden. In de zaalmodules komt aan bod hoe de bediening volgens de regels moet verlopen en wat de etiquette voorschrijft. Het Centrum voor Basiseducatie schaaft een halve dag per week de talenkennis bij, frist algemene vaardigheden zoals rekenen op en voorziet een uitgebreide module over communicatie (wat dan gaat van assertiviteit en omgaan met autoriteit tot sollicitatietraining). De laatste week van maart en de eerste weken van april gingen de cursisten vier weken op stage. Zij werden ingezet in verschillende Gentse horecagelegenheden. Deze stageplaatsen werden zorgvuldig uitgezocht: de Lucifer, Het Lam Gods, Restaurant Bloomberg, Fuifzaal bvba, restaurant De Kleine Burgemeester, Hotel Monasterium Poortackere, Brasserie Deus, de Kersentuin bvba en Pasta Vite. Het gaat stuk voor stuk om stageplaatsen die de cursisten op hun waarde kunnen toetsen, na een intensieve opleiding van 6 maanden.

IKOOK 2010 (01) Op 30 april leverde het IKOOK project acht volleerde hulpkoks en zaalmedewerkers af. Vier van de acht afgestudeerden zijn van allochtone origine. Ze hebben hun wortels in Colombia, Tsjetsjeniƫ, Kosovo en Portugal. Een bijzondere exotische aanvulling bij de autochtone Gentenaars in de opleiding. Het eindexamen bestond uit een theoretische en een praktische proef die nagaat of de cursisten helemaal klaar zijn om hun eigen weg te zoeken in de horeca.
In de praktische proef beoordeelde de jury alles wat een maaltijd op restaurant de moeite waard maakt, maar ook de manier van dekken van de tafel en het organiseren van de bediening. Goed nieuws is dat zeven van de acht geslaagden meteen aan het werk kunnen in de horeca.

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.