vrijdag 19 februari 2010

Tentoonstelling Richard Hutten in Design museum Gent

De Rotterdammer Richard Hutten (°1967) is een van Nederlands internationaal succesvolle ontwerpers. Hij studeerde af in 1991 aan de Design Academy in Eindhoven. In zijn designstudio maakt hij meubel-, product-, interieur- en tentoonstellingsontwerpen. Hutten werkt conceptueel, maar zijn ontwerpen zijn stuk voor stuk heel functioneel. Vaak heeft het object zelfs meerdere functies. Zijn nuchtere ontwerpen zijn speels en humoristisch, maar ze zijn wel tot in het kleinste detail doordacht. ‘No Sign of Design’ is dan ook de belangrijkste stelregel van Richard Hutten. Het Design museum Gent gaf Hutten de opdracht zijn tentoonstelling ‘Richard Hutten, 18 jaar spelen’ zelf vorm te geven. Wie Hutten kent, weet dat hij of zij zich aan iets speciaals mag verwachten.

Hutten studeerde af aan de Design Academie in Eindhoven met zijn TafelStoel concept, een rechthoekige tafel waar aan een van de lange zijden een vierkant uit het blad werd gezaagd. De ontwerper liet het uitgezaagde vlak zakken tot zithoogte en plaatste er vier poten onder. Wie plaatsneemt wordt omringd door het U-vormige overblijfsel van de tafel, dat als armsteun en rugleuning dienst doet. Het is een typisch voorbeeld van wat hij zijn ‘No Sign of Design’ meubilair noemt, functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl. In 1993 begon Hutten te ontwerpen voor Droog Design, het label opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker. ‘Dutch Design’ staat wereldwijd bekend om zijn eigenwijsheid en zijn nuchtere en humoristische ontwerpen.

Huttens populairste ontwerp is de Domoor, de drinkbeker met de twee grote oren. Hutten wou een drinkbeker ontwerpen die het drinkgebaar van kinderen groter maakt. Het is een eigenwijze mok geworden die visueel aantrekkelijk is en goed in de hand ligt bij jonge kinderen en mensen met een handicap. Oren, stelt Hutten, zijn de enige lichaamsdelen die heel je leven blijven doorgroeien. De grote oren van de drinkbeker zijn even groot als de beker zelf, wat voor een onmiddellijke herkenning zorgt. De drinkbeker is onbreekbaar en geschikt voor de vaatwasser. Hutten, zelf vader van twee zoons, putte inspiratie voor zijn kinderproducten uit zijn eigen gezinsleven. Volgens Hutten kun je kinderen wel degelijk smaak aanleren.

In de kinderstoel Bronto zijn de vloeiende vormen van een brontosaurus te zien. Kinderen vinden de sterke poten erg grappig en vallen meteen voor deze stoel. Hutten paste het ontwerp van de Bronto zelfs toe voor een volwassen editie maar dan met andere verhoudingen. Zo ontwierp hij de Centraal Museum Stoel voor het desbetreffende museum in Utrecht. Later is deze in productie gegaan voor designliefhebbers. Het is diezelfde museumstoel die ook werd uitgekozen als de stoel waarop Prins Willem-Alxander het ja woord gaf aan Maxima. Ook de Sexy Relaxy is zeer bijzonder. Bij het ontwerp van deze stoel heeft Richard Hutten zich laten inspireren door de wereldberoemde scène in Paul Verhoevens film Basic Instinct. De Sharon Stonepose, zeg maar. Op de Sexy- Relaxy kan men alleen wijdbeens lekker zitten.

Voor het Centraal Museum Utrecht ontwierp Hutten naast het restaurant, ook de boekwinkel en het tuinmeubilair. De tuinstoelen, de Zzzidt objecten, zijn grote bollen van gekleurde kunststof met twee afgeplatte kanten en een handvat. De kangoeroeballen zijn heel handig en je kunt er alle kanten mee uit. Met een zijdelings oor kun je de tuinstoel dragen naar waar je maar wilt. Zzzidt kan je gebruiken als krukje, bijzettafeltje of speelobject. Buiten de interieurinrichting van het Centraal Museum in Utrecht verzorgde Hutten ook de inrichting van het Filmmuseum in Amsterdam en van het Architectuurmuseum in Rotterdam.

De uitgebreide meubelcollectie van Berlage was voor Richard Hutten de inspiratiebron voor een nieuwe stoel. Hoewel hij de hele collectie moest doorspitten, is het hem gelukt een eigentijdse Hutten creatie te maken waarin duidelijk de invloeden van Berlage zichtbaar zijn. De stoel waar Hutten uiteindelijk zijn inspiratie aan ontleende was een eerder ongewone stoel voor de familie van Hengel. Deze had namelijk geen rechte poten, maar de rugleuning liep in een lijn door met de poten. De herkenbare, heldere Hutten lijn sloot hierop naadloos aan. De originele stoel was bekleed met singels (banden waarmee de bekleding is vast gezet aan de onderkant) die door Hutten extra werden uitvergroot.

In Brussel heropende het Franse zilvermerk Christofle een winkel op de Waterloosesteenweg. Centraal in de winkel staat een model van de tafel die Hutten ontwierp voor het Museum Boijmans Van Beuningen. De Atomes d’Argent van Richard Hutten, een reeks wel zeer opvallende kandelaars, vazen en bowls wordt er te koop aangeboden.

Praktisch: de tentoonstelling ‘Richard Hutten, 18 jaar spelen’ van zaterdag 27 februari tot en met zondag 6 juni 2010. Elke dag doorlopend van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag; wel open op maandag 5 april en maandag 24 mei 2010.

Toegangsprijzen: 5 euro, reductietarief: 3,75 euro, jonger dan 26 jaar: 1 euro. Kinderen en jongeren -19 jaar, Gentenaars en met Lerarenkaart: gratis. Op zondag is er om 11 uur een gratis rondleiding ‘Hoogtepunten uit de collecties’.

De Dienst Publiekswerking van het Museum helpt graag met geleide groepsbezoeken, de organisatie van nocturnes en speciale programma’s. Bellen naar tel. 09 267 99 99.

Design museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent. E-mail: museum.design@gent.be Site: http://design.museum.gent.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.