donderdag 25 februari 2010

Tentoonstelling en project rond zinloos geweld in Mariakerke

Geweldig Deze namiddag opende Rudy Coddens, schepen voor Onderwijs, de campagne ‘Geweld…ig’ in het CJK in het Kasteel Claeys-Bouüaert te Mariakerke. Tot en met zondag 28 maart organiseert het Departement Onderwijs en Opvoeding van de Stad Gent deze campagne rond het psychosociaal fenomeen van geweld. Deze campagne biedt een breed programma aan rond het thema geweld. Het initiatief richt zich op leerlingen van de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs en hun leerkrachten. Sommige activiteiten staan ook open voor het brede publiek. Schepen Coddens: “Er gaat geen dag voorbij zonder berichtgeving over een of andere worm van geweld. Niet te verwonderen dat we steeds meer geconfronteerd worden met geweld door minderjarigen. Jongeren willen zich steeds meer bewijzen, en dat stemt tot nadenken”. Maar wat is zinloos of willekeurig geweld? Het is geweld waarvan men niet meer of nog niet ziet waarom het gebeurt. Het is er plots, onvoorbereid en het maakt dingen en soms ook mensen kapot. De stad Gent wil daaraan iets doen.

Het startpunt van deze campagne is de cartoontentoonstelling ‘Zinloos Geweld’ van de vzw Zinloos Geweld. Daarnaast worden activiteiten georganiseerd die een beetje kunnen helpen om het eigen kleine geweld te kanaliseren. Dit gebeurt door te spreken, kijken, tekenen of lichaamswerk. In de tentoonstelling nemen de cartoons "Zinloos geweld, teken(ingen) des tijds" van de vzw "Zinloos Geweld" een prominente plaats in, maar ook werken van hedendaagse kunstenaars vind je erin terug. Een projectie in de projectiekamer vervolledigt de tentoonstelling. Met videowerk van Tom Dale (GB), Rebecca Loyche (US - D), Kaja Leijon (N). Op aanvraag wordt ook de film ‘Ben X’ vertoond. Samen met een bezoek aan de tentoonstelling krijgt de leerkracht of begeleider stof genoeg voor een discussie. Deze tentoonstelling werd door curator Marianne Stevens en onder impuls van onderwijsschepen Rudy Coddens opgezet.

Op donderdag 11 maart kan men in de Toren van Babel, aan de Bargiekaai, gaan kijken naar de film ‘Entre les Murs’, over een leerkracht in een veelkleurige klas in Parijs. De film wordt gevolgd door een voordracht van hoogleraar aan de Universiteit Gent Stijn Van Heule die het zal hebben over burnout bij leerkrachten en van Olivier Safiro van PBD die spreekt over hoe schoolmoeheid niet gelijk is aan leermoeheid. Op 24 maart kan men in de Toren van Babel gaan kijken naar de film ‘Crash’, een dramafilm die vertelt over de gecompliceerde problemen in een multiculturele samenleving en over de harde waarheid van het racisme. Gevolgd door een debat over waarden en normen in het dagelijkse leven en werken.

De activiteiten richten zich enkel tot scholen en leerkrachten die kunnen inschrijven bij Monique De Jaeger van de Pedagogische Begeleidingsdienst op het nummer 09 235 09 40. Informatie: Pedagogische Begeleidingsdienst, Jubileumlaan 215B, 9000 Gent. E-mail: pbd.jubl@gent.be.
Een overzicht van het volledige programma van ‘Geweld(ig)’ is te lezen op www.pbdgent.be en www.cjk.be.

Tip.
Wie zich haast kan dit weekeinde nog terecht in het Kasteel Claeys-Bouüaert voor het eerste Fringefestival. Plaats van het gebeuren is de intieme Multatulizaal in het Centrum voor Jonge Kunst. Fringe toont theater, muziektheater en performance voor de avontuurlijke toeschouwer die graag op de hoogte wil blijven van de nieuwste ontwikkelingen in theaterland. Bezoekers kunnen zich vier maal onderdompelen in de theatrale jungle van de Fringe. Vier voorstellingen met o.m. Man Man Man, Philippe De Maertelaere en het internationaal gelauwerde Decay Unlimited. Voor de voorstellingen van Decay Unlimited geldt 'language no problem' en tickets heb je al voor 10 euro. Link: www.cjk.be.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.