dinsdag 23 februari 2010

Hogeschool Gent organiseert studiedag over ouderen en cultuurparticipatie

Klaar Actie 01 In de reeks ‘Ouderen in beeld’ van de uitgeverij Vanden Broele verscheen nu het tweede deel: “Klaar? Actie! Over ouderen en cultuurparticipatie”. Deze bijzondere uitgave neemt de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de cultuurparticipatie door ouderen onder de loep. Het onderzoek komt tot conclusies die bevestigen, ontkrachten en verrassen. Ouderen hebben een zee van vrije tijd en hebben de gelegenheid om massaal aan cultuur te doen. Maar doen ze dat ook? De auteurs van dit boek zijn wetenschappers, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en de Hogeschool Gent, die gegevens verzamelden bij niet minder dan 44.000 ouderen. De onderzoekers geven heldere antwoorden op een aantal pertinente vragen. Dat maakt dit boek tot het ideale handboek om ouderen actief te betrekken bij de organisatie en de werking, zelfs het beleid, van cultuur in stad of regio.

Naar aanleiding van dit onderzoek werd er op 22 februari aan de Hogeschool Gent - Vesalius een studienamiddag georganiseerd over ouderen en cultuurparticipatie. Na een inleiding door Anne Van Winkel, Departementshoofd Hogeschool Gent gaf Prof. Willem Elias, Decaan Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen - Vrije Universiteit Brussel, een uiteenzetting over het boek. Een boek dat trouwens op tijd verschijnt: het verwerkt niet alleen een massa gegevens, het geeft ook heldere antwoorden aan iedereen die betrokken is bij het beleid of een cultuurbeleid voor ouderen vorm wil geven.

Senioren worden in deze studie volgens de mate van cultuurparticipatie verdeeld in drie groepen: niet-participanten (49,4%), passanten (18,6) en frequente participanten (32%). De helft van de senioren participeert niet aan cultuur, wat meteen de vraag oproept: waarom niet? Opvallend is dat niet-participanten vaker ontevreden zijn over de gemeentelijke diensten, OCMW en politie. Men kan natuurlijk ook stellen dat één derde van de ouderen wél actief participeert aan cultuur. Wat dan ook vragen oproept. Wie neemt actief deel aan cultuur? Welke factoren spelen hierin een rol? Willen ouderen graag participeren aan cultuur en zijn de randvoorwaarden daartoe ideaal ingevuld? Ook hier komen een aantal interessante resultaten naar voor.

In het tweede deel van deze studiedag gaven enkele prominenten die mee het cultuurbeleid bepalen of gestalte gaven hun kritische visie op het beleid. Filosoof Christian Van Kerckhove gaf een kritische reflectie m.b.t. maatschappelijke, filosofische en ethische uitdagingen. Karel Poma, voormalig Minister van Cultuur en Minister van Staat gaf een kritische reflectie van een ervaringsdeskundige en OCMW Voorzitter Geert Versnick gaf zijn visie vanuit een actueel stedelijk beleid. OCMW Voorzitter Versnick was aangenaam verrast omdat het boek een positieve bevestiging was van het beleid zoals het binnen het OCMW Gent gevoerd wordt. Geert Versnick: “Velen staren zich blind op de rol van het OCMW in het bestrijden van kansarmoede en leefloon. Maar vaak gaat men voorbij aan de steeds groeiende rol van het OCMW in het ouderenbeleid. Daarbij is het belangrijk om een aantal informatieve en vormende activiteiten te organiseren als stapstenen naar cultuurparticipatie. Maatwerk, sociale contacten, aangepast prijzenbeleid en intergenerationele samen werking zijn daarbij belangrijk”. Lees ook de slottoespraak van Vlaams minister Joke Schauvliege/ op haar site.

Link naar het boek: http://www.uitgeverij.vandenbroele.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.