Tot vorig jaar beloonde de Vlaamse overheid iedereen die werkte met een jaarlijks voordeel: de jobkorting. Door werken weer lonend te maken probeerde de overheid werkloosheidsval te dichten (het verschil tussen een uitkering en een loon). De jobkorting bestaat sinds 2007 en bedroeg toen 125 euro. In 2008 werd de korting verhoogd tot 200 euro. Vanaf 2009 was er een jobkorting voor iedereen met een activiteitsinkomen van minstens 5.500 euro. Was het activiteitsinkomen minder dan 22.000 euro, dan viel uw loon 300 euro hoger uit. Was het hoger dan 22.000 euro, dan hield u 250 euro meer over. Was uw inkomen niet hoog genoeg, dan ging men de jobkorting nu in 2010 uitbetalen. Ruim 1 miljoen Vlamingen met een inkomen tussen 5.500 en 22.250 euro kregen rond deze tijd een mooie bonus. Jammer genoeg viel de VLD bij de regeringsvorming uit de boot , maar de CD&V beloofde dat er na 2012 wel geld zou zijn om overal tramlijnen aan te leggen, zelfs in Limburg. Alsof ze in Limburg nog nooit een tram gezien hebben. En men beloofde een kilometerheffing voor vrachtwagens. En voor personenauto’s indien mogelijk. En nog meer van dat fraais.
Om kort te zijn: als werknemer, ambtenaar of zelfstandige kreeg u vorig jaar rond deze tijd uw jobkorting. Maar liefst 250 tot 300 euro, of 600 euro per gezin. Omdat u werkt en bijdraagt aan ons sociaal systeem. Dit jaar is er geen jobkorting: de Vlaamse regering, zonder Open VLD, heeft ze voor zich gehouden. Wie werkt wordt niet beloond, maar wel meer belast. Met dank aan Kris Peeters, Caroline Gennez en Bart De Wever.
Voorzitter Alexander De Croo: “Belastingen verhogen is niet onze keuze. Om onze welvaart te behouden moeten we mensen die werken belonen, niet bestraffen. Enkel als er meer mensen aan de slag gaan, blijven onze pensioenen en gezondheidszorg betaalbaar”. Uit een studie van de Nationale Bank blijkt dat de koopkracht van de Vlaming dit jaar feller achteruit gaat dan die van de Brusselaar of de Waal. En dat ondermeer door het schrappen van de jobkorting. Dankzij de Vlaamse regering zal de Vlaming de crisis dus nog harder voelen dan de rest van dit land. Open VLD vraagt dat de overheid vooral bespaart op zichzelf en niet op u. U verdient beter, zeker in deze moeilijke tijden.
Neem een werkend koppel in loondienst, hardwerkende tweeverdieners. Zij staan een kolossaal deel van hun loon af aan fiscaliteit en sociale bijdragen. Akkoord: het is de basis van de solidariteit, maar het is ook de achilleshiel van ons systeem. Zal dat koppel nog genieten van onze welvaartsstaat als ze oud worden, of als ze ooit ziek zijn of hun job kwijt geraken? Maar toch zullen zij betalen en verder niets. Dat is de consequentie van het ontvetten van onze pensioenen en onze sociale verzekering.
Toch zijn er verzekeringen die een deel van de premie terugstorten. Autochauffeurs die geen ongeluk hebben, krijgen een bonus. Het kan toch niet dat je verzekering alleen maar rendeert als je brokken maakt en niet als je een feilloos parcours hebt afgelegd. Terwijl iemand die geen ongelukken veroorzaakt de verzekeringen het meeste opbrengt. Zo is dat ook bij de overheid: de Vlaming die niet ziek of werkloos is en niet te lui is om te werken is de steunpilaar van fiscaliteit en sociale zekerheid. Waarom mag ook die Vlaming geen steuntje krijgen?
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.