In 2009 werden in België maar liefst 27.415 valse bankbiljetten, ter waarde van 1,65 miljoen euro, ontdekt. In vergelijking met 2008 gaat het om een toename van 7.000 valse biljetten. En dat aantal zal wellicht nog verder stijgen, want valsmunters worden hoe langer hoe bedrevener. Ze slagen er bovendien steeds vaker in om perfecte imitaties van de UV kenmerken te maken. UV lampen die vals geld moeten opsporen bewijzen niet langer hun nut. Valse biljetten blijven nooit lang in roulatie, er worden vaak niet meer dan twee tot drie transacties mee gedaan. Maar als slachtoffer zit u wel met een waardeloos biljet. En als u het toch uitgeeft dan riskeert u zelf een straf. Het onmiddellijk naar de politie brengen en zoveel mogelijk informatie geven is de enige mogelijkheid. En onmiddellijk leren een vals biljet te herkennen want een goede kennis over de kenmerken van bankbiljetten is de beste bescherming. Vervalsingen kunnen worden best herkend met de ‘voel, kijk en kantel’ techniek. Als u eenmaal weet hoe een bankbiljet te controleren is de klus binnen enkele seconden geklaard. Kijk steeds naar meerdere kenmerken, en als u twijfelt: neem er een ander biljet bij om te vergelijken.
Voelen: Bij echte eurobiljetten voelt u meteen de reliëfdruk.
Staan in reliëf: de vermelding van de Europese centrale bank (in vijf varianten), de nominale waarde van de biljetten (speciaal voor blinden) en het gebouw (poort of brug) op het biljet. Deze afbeeldingen liggen iets hoger op het papier: dat voel je als je er wat op oefent.
Bankbiljetten worden niet op normaal papier gedrukt, maar op katoen. Dat 'knispert' als je het aanraakt en heeft een stevigere structuur dan de traditionele soorten
Kijken: Hier heeft u vier aandachtspunten om op te letten.
- Het watermerk: de afbeelding hierin is een kopie van het gebouw (poort of brug) dat op het biljet staat afgedrukt. Iedere coupure heeft dus een ander watermerk.
- De veiligheidsdraad: Die bevindt zich ongeveer in het midden van het biljet. Op die draad staat de nominale waarde van het biljet afgedrukt.
- Het doorzichtregister: Hiermee wordt de op het eerste gezicht onvolledige afdruk bedoeld van de waarde, linksboven op het biljet. Wanneer u er echter licht laat doorschijnen, komt het volledige cijfer tevoorschijn.
- Microschrift: Op verschillende plaatsen van het biljet lees je het woord 'euro' en/of de waarde van het briefje. Moeilijk te zien met het blote oog maar haarscherp gedrukt.
Kantelen: Bij het kantelen van de biljetten wordt het hologram zichtbaar.
Daarin kan u drie elementen waarnemen: het eurosymbool, de nominale waarde van het biljet en de twaalf sterren van de Eurolanden.
Specifiek bij de laagste coupures (5, 10 en 20 euro) krijgt u bij het kantelen de kleuren van de regenboog te zien. Bij de hogere coupures (50, 200 en 500 euro) veranderen de waardecijfers van het biljet bij het kantelen van kleur. Bij een biljet van 50 euro verandert de kleur van olijfgroen naar bruin.
Bekijk hier een UNIZO PowerPoint presentatie die u de technieken leert om vals geld te herkennen.
Guido Van Peeterssen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.