donderdag 22 april 2010

Onderzoekers lanceren oproep om vulkaanas te verzamelen.

Wetenschappers van de UGent, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Antwerpen vragen om hulp bij het onderzoek van de as van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. De onderzoekers verwachten dat die as nu stilaan ook in België zal beginnen neerslaan. Belangstellenden kunnen melden waar ze as hebben gezien en de as ook verzamelen voor verder onderzoek. Zo willen de wetenschappers de verspreidingspatroon van de as in kaart brengen. Doel van de studie is de verspreiding van de aslaag in België af te bakenen en zo het transportmodel van de as over lange afstand te reconstrueren. De grootte van de asdeeltjes, hun scheikundige samenstelling en hun vorm worden met verschillende analysetechnieken bestudeerd zodat de wetenschappers zich een nauwkeuriger beeld kunnen vormen van de risico’s voor het luchtverkeer. Ook de eventuele effecten op de volksgezondheid kunnen zo achterhaald worden.

De aswolk van de Eyjafjallajökull in IJsland heeft, letterlijk en figuurlijk, heel wat stof doen opwaaien, niet in het minst door de economische en financiële gevolgen van de uitbarsting. De beslissing om het Noordwest-Europese luchtruim om veiligheidsredenen te sluiten voor alle luchtverkeer, heeft immers nooit geziene gevolgen. Tegelijk met de discussie over de verlenging of opschorting van het vliegverbod nam de voorbije dagen ook de vraag toe naar de wetenschappelijke onderbouw van die beslissingen. Reacties van wetenschappers geven aan dat het onderzoek naar deze natuurverschijnselen en de maatschappelijke gevolgen ervan nog in de kinderschoenen staat. Dit soort onderzoek is duur en vulkanologen zijn nu op zoek naar financiële en andere middelen om het onderzoek te realiseren. Daar kan ook het grote publiek zijn ‘steentje’ toe bijdragen.

Om de as in te zamelen werd via Facebook een oproep gelanceerd: “Verzamel de IJslandse as! Hier kunnen belangstellenden melden waar en wanneer ze as hebben gezien. Daar staan ook richtlijnen om de as te verzamelen voor verder onderzoek.

www.earthweb.ugent.be/apps/ijsland
www.facebook.com/#!/group.php?gid=106841236023812

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.