vrijdag 2 juli 2010

Het wordt wellicht stikheet de komende zomer

Met 34 graden in het vooruitzicht wordt het vandaag vrijdag wellicht de warmste dag van het jaar. Maar die hitte wordt dan wel gevolgd door een aantal pittige buien. Zondag blijft het dan weer droog en de dagen daarop stijgt het kwik, woensdag wordt het opnieuw heel warm. Maar ook dan zit de kans er in dat het opnieuw stevig zal onweren. Toegegeven, niets zegt dat daarna de temperaturen niet opnieuw zullen stijgen. Daarom kondigt Volksgezondheid de pre-alarmfase af voor een hittegolf. In BelgiĆ« wordt een hittegolf omschreven als een periode van minstens 3 opeenvolgende dagen met een gemiddelde minimum temperatuur die hoger ligt dan 18°C en een gemiddelde maximum temperatuur van 30°C.

De voornaamste klachten bij grote hitte zijn hittekrampen en spierkrampen bij fysieke inspanning, verhoogde lichaamstemperatuur, uitputting, zweten, zwakte, vermoeidheid, hoofdpijn en braakneiging. Men spreekt over hitteslag als het organisme is niet langer in staat om de lichaamstemperatuur te controleren (>40°C). De huid is droog. Het slachtoffer is verward. Zonder medische hulp kan de toestand evolueren naar coma. Ook ozonpieken veroorzaken specifieke problemen zoals ademnood, oogirritatie, hoofdpijn en keelpijn.

Daarom heeft de Stad Gent heeft samen met het OCMW Gent een hittegolfplan opgesteld. Het plan bouwt voort op de initiatieven van de Federale, Vlaams en provinciale niveau’s opgesteld hebben. Het plan gaat bestaat uit een waakzaamheidsfase, een waarschuwingsfase en de alarmfase. De meerwaarde van een Hittegolf- en Ozonpiekenplan op lokaal niveau ligt vooral bij het vroegtijdig sensibiliseren van tussenpersonen zoals thuisverpleegkundigen en maatschappelijk werkers, die burgers preventieve tips kunnen meegeven en zwakkere personen die extra aandacht nodig hebben signaleren. Het Hittegolf- en Ozonpiekenplan richt zich naar alle inwoners van Gent, maar er gaat speciale aandacht uit naar de risicogroepen: (alleenstaande) senioren, daklozen en kinderen. Binnen de doelgroep senioren gaat er speciale aandacht naar de 80-plussers.

Sinds gisteren kondigde Volksgezondheid de pre-alarmfase aan. De Stad Gent raadt mensen alvast aan om zich in de zomerperiode extra te beschermen voor de zon en rekening te houden met een aantal tips. Bij warm weer verliest ons lichaam veel meer vocht door te zweten. Het is daarom belangrijk voldoende water te drinken. Vermijd alcohol en gesuikerde drank. Blijf binnen, vooral bij ozonpieken, omdat de ozonconcentratie binnen de helft lager is dan buiten. Houd ramen, gordijnen, zonnewering en rolluiken dicht gedurende de dag en verlucht ‘s nachts wanneer de temperatuur gedaald is. Blijf in de schaduw en zoek koele plekjes op;
Wanneer u zware inspanningen moet verrichten, doe dit dan bij voorkeur ’s morgens vroeg of ‘s avonds na 20 uur. Laat nooit een persoon of een dier achter in een stilstaande wagen. Draag lichte kledij (met een lichte kleur) om de verdamping op de huid te vertragen. Wees solidair met de mensen om u heen door extra aandacht te hebben voor hen die minder zelfredzaam zijn. Als u mensen ziet die echt problemen hebben: aarzel niet om hulp te vragen.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.