woensdag 24 november 2010

Gentse Museumnacht: zoveel te zien, zoveel te doen

Op donderdagavond 2 december openen 9 Gentse musea de deuren voor de vierde editie van de Museumnacht. Je kunt er binnenlopen om te genieten van de vaste collecties, interessante tentoonstellingen, special acts en randanimatie met muziek. Zoals altijd is de Museumnacht gratis. Van Ensor tot Maarten Van Severen, van oude familiefilmpjes tot duizend fluorescerende condooms, ook deze keer is er zoveel te zien en te doen. Gent werd onlangs door Lonely Planet opgenomen in de top 10 van te bezoeken steden. De Arteveldestad is volgens de reisgids Europa’s best bewaarde geheim. Gent is dan ook een stad van erfgoed en creatie, met een rijk verleden waar ook de polsslag van de hedendaagse tijd voelbaar is. Het uitgelezen moment om deze culturele rijkdommen te ontdekken is de Gentse Museumnacht, een feestelijke culturele avond en nacht voor jong en oud. En er is de Museumnacht (After)Party met dj’s Lies & Thang & Special Guest die start om 22 uur in het Foyer, Tweekerkenstraat 2, 9000 Gent, vlakbij het Sint-Pietersplein.

Tijdens de Museumnacht laat De wereld van Kina een ander licht schijnen op de vaste collectie. Blacklight, gekleurd licht en sfeerlicht dwingen je om alles met een ander oog te bekijken. Speciale aandacht gaat uit naar een opstelling met fluorescerende mineralen. Tijdens de Museumnacht kun je ook een aantal foto’s bewonderen van de Safe Sex vrienden, de winnaars van een fotowedstrijd die Sensoa in samenwerking met Netlog organiseerde. Passend in het thema van de Museumnacht mag elke jonge bezoeker zich verwachten aan een opvallende lichtgevende verrassing. Komen kijken is dus de boodschap. Tijdens deze nacht kun je bovendien genieten van aangepaste animatie en livemuziek in een sfeervolle loungebar.

In het Design museum Gent kun je tijdens de Museumnacht twee tentoonstellingen bewonderen: ‘De stoel .03 van Maarten Van Severen’, geboorte van een designicoon. ‘Art nouveau en art deco uit Nederland’ is een selectie uit de collecties van het Drents Museum in Assen. Speciaal voor deze nacht is er een doorlopende vertoning van de film ‘Works/Werken’ van Terenja Van Dijk. Op een indringende manier vertelt Maarten over zijn ideeën, visies, realisaties. Een aanrader voor wie de film niet eerder mocht gezien hebben. Daarnaast is er Nederlandse poëzie en literatuur uit de periode 1875-1940, gebracht door woordkunstenares Griet Pauwels. Om 19.30 uur, 20.30 uur en 21.30 uur zal Griet Pauwels gedichten van Nederlandse schrijvers en dichters van het fin de siècle en de eerste decennia van de 20e eeuw debiteren. Wil je graag een Hollandse domoor (drinkbeker) winnen dan kun je deelnemen aan de zoektocht ‘Nederlandse vormgeving 1885-1930’. Alsof dit alles nog niet genoeg was, kun je ook nog de hele avond genieten van Nederlandse hapjes en drankjes. Iedereen van harte welkom.

Het Huis van Alijn houdt zijn deuren open tot na middernacht. Geen beter moment om het museum te komen bezoeken, met het filmarchief als leidraad. Een selectie films die de verschillende drempelmomenten in het leven belichten, van de geboorte, over de communie tot het huwelijk en het afscheid, leiden je door het museum. Zo ontdek je de museumcollectie op een andere manier. Bezoek die avond ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Voor u getest’. Ingenieus functionerende huishoudapparaten en reclamecampagnes vanaf de jaren 1950 staan er centraal. Veel van deze wondermiddelen, zoals de Millecroquettes, belandden op zolder. Het Huis van Alijn bracht ze voor een keer samen op deze expo met een hoog Tati-gehalte.

Kunsthal Sint-Pietersabdij neemt je tijdens de Museumnacht mee naar het jaar 1944. De tentoonstelling ‘Gekleurd verleden. Familie in oorlog’ brengt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog via individuele getuigenissen. Hoe reageerden gewone mensen in een ongewone tijd? Terwijl je door de verschillende leefwerelden van de getuigen wandelt, krijg je via een audiogids hun verhaal te horen. Verhalen die ontroerend, verrassend of hoopvol zijn. In de gelagzaal, ingericht ter gelegenheid van de tentoonstelling, kun je de sfeer opsnuiven van een gelagzaal rechtstreeks overgebracht uit de jaren 1940. Zeg maar ‘Allo Allo’ zonder de excentrieke personages. Een plek waar je dorst en honger kan stillen, waar je even kan bijpraten en waar een clubzangeres voor de muzikale sfeer zorgt.

Speciaal voor de Museumnacht is er de tentoonstelling ‘Textiel: verrassend vernieuwend’ in het MIAT. Die toont de allernieuwste innovaties uit de textielsector: een intelligente muts, een rugzak met ingebouwde klok en ledverlichting, een tapijt met sensoren, een handschoen met ingebouwde gsm. De vrolijke bende van Cirq ontvangt en demonstreert met veel toeters en bellen deze nieuwe toepassingen. Ambiance verzekerd. Bezoek tijdens de Museumnacht ook de expo ‘Op vakantie!’, over de geschiedenis van het reizen. Het MIAT wijdt zijn najaarstentoonstelling aan de geschiedenis van het reizen.Vlieg naar Belgisch Congo voor een safari en een jacht op wilde dieren. Verkies je een moment van bezinning boven avontuur? Ga dan op bedevaart naar Lourdes. Hou je het liever dicht bij huis? Dan is een vakantie aan de Belgische kust echt iets voor jou.

De tentoonstelling ‘Het gewichtige lichaam - Over dik, dun, perfect of gestoord’ in het Museum Dr. Guislain brengt de fascinerende omgang van de mens met zijn uiterlijke verschijning in beeld. De rode draad door de tentoonstelling is een geschiedenis van het hongeren. Daarnaast is er ook de tentoonstelling ‘Bobby Baker, Diary Drawings. Mental Illness and Me’. 158 tekeningen van de Britse performancekunstenares Bobby Baker vertellen haar reis van 1997 tot 2008 door de wereld van de waanzin en psychiatrische gestichten. Speciaal voor deze Museumnacht kunnen de bezoekers zich in het Museum Dr. Guislain laten wegen. Op het einde van de Museumnacht weet men hoeveel het gemiddelde gewicht van de museumbezoeker bedraagt. De bezoekers kunnen die nacht een gok wagen naar dit getal. Uiteraard zijn er prijzen voor wie het gewicht in kg geraden heeft of wie het het dichtst benaderde.

Het gloednieuwe STAM verlicht de nacht. In dit museum staat de spot in de vaste collectie volledig gericht op het verhaal van Gent. Tijdens de Museumnacht focust het STAM zich op de tentoonstelling ‘Belichte stad’. Die toont hoe licht en donker het leven van een stad bepalen. Daaraan gelinkt maakt het STAM het in de museumtuinen de hele avond gezellig met vuurkorven en warm lekkers. Kom je licht opsteken in het STAM tijdens deze donkere decemberdagen.

Bezoek tijdens de Museumnacht zeker de tentoonstelling ‘Hareng Saur: Ensor en de hedendaagse kunst’, die zowel in het SMAK als in het MSK Gent loopt. Naast een uitgebreide selectie van Ensors werk bevat de tentoonstelling werken van hedendaagse gelijkgestemden en tegenhangers in de vorm van schilderijen, beeldhouwwerken, video’s, installaties, performances, tekeningen, enz. Ontdek ook de jonge Roemeense kunstenaar Adrian Ghenie, die in zijn schilderijen ons collectieve geheugen tracht te weerspiegelen. Elk doek beeldt een metamorfose uit: mensen, situaties of voorwerpen ondergaan een transformatie, evolueren van één fase naar een andere, dit niet noodzakelijk in een logische opeenvolging. Daarnaast is er ook nog Paul Hendrikse, ‘A Vague Uneasiness’. In zijn artistieke praktijk bouwt hij verder op culturele of artistieke erfenissen. Zijn werk ontstaat vaak vanuit een fascinatie voor een persoon die een speculatieve plaats in de geschiedenis inneemt. Hendrikse produceert voor het S.M.A.K. een serie nieuwe werken waarin hij in dialoog treedt met het leven en werk van de Kameroense dichter Louis-Marie Pouka-M’Bague. Tijdens de Museumnacht wordt het sociale kunstwerk van Jozef Legrand (stoet tussen het MSK Gent en het SMAK) geprojecteerd. Daarnaast staan de gidsen van het SMAK de hele nacht ter jullie beschikking. Heb je een vraag of wil je meer informatie over een werk? Aarzel niet en vraag hen meer informatie.

De Museumnacht en de kunstbeurs Lineart geven op donderdag 2 december samen het startschot aan de Gentse Kunstweek, die samen met de Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Stad Gent (Departement Cultuur) en SMAK georganiseerd wordt. Er wordt een centraal platform gecreëerd onder de noemer ‘Figures & Facts’ tijdens het weekend van vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 december. Daartoe wordt de foyer van het UFO aan de Sint-Pietersnieuwstraat ingericht als een informatiecentrum annex installatie van de kunstenaar Pieterjan Ginckels. Onderwijsinstellingen, ondersteunende organisaties, vertegenwoordigers van het beleid, kunsttijdschriften, musea, galeries en kunstruimten die actief zijn in de stad komen er aan bod. Van hieruit kan iedereen ook met pendeldiensten of fietsen die ter beschikking worden gesteld, de tentoonstellingen van participerende instanties bezoeken. Figures And Facts opent feestelijk op vrijdag 3 december vanaf 20 uur.

Tijdens de Gentse Kunstweek staan diverse activiteiten op het programma. Meer info op de website
www.gentsekunstweek.be.
De kunstbeurs Lineart vindt plaats van vrijdag 3 tot dinsdag 7 december 2010. Meer info op de website
www.lineart.be.
Praktisch: donderdag
2 december 2010, van 18 tot 1 uur + afterparty vanaf 22 uur met dj’s Lies & Thang & Special Guest in het Foyer, Tweekerkenstraat 2 (aan het Sint-Pietersplein). Toegang: Gratis. Waar: Gentse binnenstad: negen musea.
De warmste winter beleef je in Gent.

Nergens anders valt zoveel te beleven. Je shopt cadeautjes in het grootste winkelwandelgebied van het land of op de kerstmarkt. Je geniet van schaatsplezier en kindertheater. En van gigantisch veel gezelligheid tijdens Winterdroom, het grandioze evenement op het Sint-Pietersplein. Je vergaapt je aan het prachtige eindejaarsvuurwerk en de unieke sfeerverlichting, ontmoet vrienden op de nieuwjaarsreceptie, raakt in vervoering tijdens het Lichtfestival. En tussendoor pik je nog een van de talrijke tentoonstellingen, performances of live concerten mee. Ontdek het fonkelende feestprogramma op de website www.warmstewinter.be en www.winterdroom.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.