Morgen, zondag 12 september, vertrekt een Belgisch vliegtuig met aan boord 40 ton noodhulp naar de hoofdstad Karachi. De vlucht is een initiatief van Minister Charles Michel. De minister zelf en humanitaire medewerkers van de lidorganisaties van de actie “Pakistan 1212” reizen mee. In Pakistan wordt ondermeer een bezoek gebracht aan de hulpactiviteiten van UNICEF en Oxfam, beiden lidorganisaties van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties die momenteel campagne voeren via de actie “Pakistan 12-12”. De hulpgoederen aan boord zijn bestemd voor UNICEF en bestaan uit 86 “waterbladders” (opblaasbare watercontainers) waarvan 50 met een capaciteit van 5.000 liter en 36 met een capaciteit van 1.500 liter. Daarnaast zullen wellicht ook nog koelboxen (voor het bewaren van vaccins) aan de lading worden toegevoegd.
Samen met zijn partners zorgt UNICEF ervoor dat 2,4 miljoen mensen (waaronder 1,2 miljoen kinderen) dagelijks zuiver drinkwater krijgen. Daarnaast werden 2,2 miljoen waterzuiveringstabletten verdeeld. 1 zo’n tablet is goed om 10 liter water te zuiveren. Hierdoor heeft momenteel ongeveer 46 % van de getroffen bevolking voldoende toegang tot zuiver water. De inspanningen moeten verder opgedreven worden. Watercontainers zijn heel belangrijk. Op dit ogenblik is de toegang tot zuiver water immers een prioriteit in de hulpverlening om te voorkomen dat de getroffenen bevolking geraakt wordt door watergerelateerde ziekten zoals cholera, dysenterie en diarree. Vooral kinderen zijn uiterst kwetsbaar voor deze aandoeningen. Naar schatting zijn er op de 21 miljoen slachtoffers ongeveer 3 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar. 80% van de getroffenen in Gilgit-Baltistan en 74% in Sindh heeft onvoldoende voedselvoorraden. UNICEF zorgt voor de verdeling van therapeutische voeding onder de vorm van UNIMIX, Plumpy Nut Pasta en Proteïnebeschuiten. UNICEF en zijn partners sensibiliseren moeders ook voor het voortzetten van borstvoeding.
In Sindh verblijven 1,2 miljoen mensen in opvangkampen. Vele anderen zochten tijdelijk onderdak in scholen. Naar schatting zijn 11.000 scholen in Pakistan verwoest. En 6.000 scholen worden gebruikt als noodopvang voor meer dan een miljoen mensen. Met steun van UNICEF zijn ondertussen 141 tijdelijke scholen opgezet. Hierdoor hoeven ruim 16.649 kinderen in Sindh, Punjab, Balochistan en PAK geen onderwijs te missen. Het werk in Pakistan is nog maar net begonnen en zal nog vele maanden, zelfs jaren moeten aanhouden. Eens de noodsituatie achter de rug, begint immers het echte werk van de wederopbouw. Er is dringend meer financiële steun nodig om alle slachtoffers van de ramp te ondersteunen. UNICEF verhoogde twee weken geleden zijn eerdere noodoproep van 47 miljoen dollar naar 141 miljoen dollar voor noodhulp in Pakistan voor de eerste drie maanden.
Giften zijn welkom op rekeningnummer 000-0000012-12 van Pakistan 1212 of online via de site www.1212.be. Giften vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar.
Guido Van Peeterssen.
zaterdag 11 september 2010
UNICEF hulpgoederen vanuit Brussel naar Karachi
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.