Van vrijdag 3 september tot en met zondag 3 oktober 2010 vindt de fototentoonstelling Yebo-Yes plaats in de Gentse Zebrastraat. Het gaat om een tentoonstelling van twee jonge fotografen, Oliver Dowdle en Jonas Posman, de een uit Mangaung (Zuid-Afrika), de ander uit Gent. Ze wisselden een maand van woonplek, met als resultaat een portret van beide steden door de verwonderde ogen van een buitenstaander. De fototentoonstelling laat het publiek kennismaken met verrassende verschillen en gelijkenissen tussen de partnersteden Gent en Mangaung.
Men kan als Gentenaar of gewoon als bezoeker kennismaken met de boeiende en ambitieuze bevolking van deze Afrikaanse grootstad, sinds 2004 partnerstad van Gent. Deze tentoonstelling geeft een eerlijk beeld van de stad waarmee Gent rond heel concrete projecten samenwerkt. Het is een uitnodiging aan alle Gentenaars om Mangaung beter te leren kennen. De stedenband is namelijk meer dan enkel een samenwerking tussen twee stadsbesturen, het moet ook een band zijn tussen twee gemeenschappen. In de samenwerking tussen beide steden zoeken we naar antwoorden op sommige problemen die in de tentoonstelling zichtbaar worden: milieuvervuiling, jongerentewerkstelling, opleiding en toekomst voor jongeren.
Bij deze tentoonstelling werd ook een publicatie gemaakt. Het resultaat is een boeiend en mooi fotoboek, te verkrijgen bij een bezoek aan de tentoonstelling. Om het verhaal van Jonas en Oliver ook bij het jongste publiek te brengen, is een educatieve map ontwikkeld voor leerkrachten van het 4de, 5de en 6de leerjaar. In de educatieve map is aandacht besteed aan Zuid-Afrika en haar geschiedenis. Het is voornamelijk een situering van het leven vandaag in Mangaung op basis van de beelden uit de tentoonstelling. Ook fotografie komt aan bod met een opdracht voor de leerlingen. De map kan gedownload worden op de website van Circa of opgevraagd worden bij Klaartje Van der Bauwhede van Circa.
Gent en Mangaung hebben een stedenband, wat betekent dat beide steden nauw met elkaar samenwerken. De afgelopen jaren werkten beide steden vooral samen rond jeugdbeleid en lokale economie. Vandaag zijn daar milieu en afvalbeheersing bijgekomen. Het voordeel van een dergelijke samenwerking is dat de partnersteden in het Zuiden gesterkt worden om zelf aan verandering te werken. Veranderingen zoals zij het willen en zoals zij het nodig hebben, niet noodzakelijk dus zoals ze in Gent werden uitgedacht. Het is een duurzamere vorm van ontwikkelingshulp dan het geven van enkel financiële hulp.
Mangaung is met zijn 700.000 inwoners veel groter dan Gent. De stad bestaat uit drie grote delen: Bloemfontein, Botshabelo en Thaba 'Nchu. Bloemfontein is het economische centrum van de stad. Botshabelo is dan weer een township, opgericht in 1978 onder het apartheidsregime als reservaat voor de zwarte bevolking. Thaba 'Nchu is historisch belangrijk omdat het het traditionele woongebied was van de Tswana bevolking. Sinds het einde van de apartheid mag iedereen overal gaan wonen. Toch zijn Botshabelo en Thaba 'Nchu nog steeds veel armere gebieden dan Bloemfontein.
Praktisch
Tot zondag 3 oktober 2010, Zebrastraat 32/001, 9000 Gent. Gratis toegang. Openingsuren: woensdag:14 – 18 uur, donderdag 14 – 20 uur, vrijdag 14 – 18 uur, zaterdag 14 - 18 uur, zondag 14- 18 uur. Bij bezoek op donderdag na 18 uur gelieve de Zebrastraat te contacteren: tel. 0477 78 90 98.
Het fotoboek is te verkrijgen tijdens de fototentoonstelling en kost 7 euro. Vanaf oktober ook in de Stadswinkel, het Vredeshuis en Circa (cultuurcentrum Gent).
Educatieve map via www.circagent.be of Klaartje.vdbauwhede@gent.be, 09 269 84 61
Dienst ABIS - Noord-Zuidsamenwerking, Sint-Margrietstraat 9, 9000 GentTel.: 09 223 29 53. Fax: 09 225 73 79. E-mail: noord.zuid@gent.be Circa , Veldstraat 82, 9000 GentTel.: 09 269 84 95. Fax: 09 269 84 79. E-mail: circa@gent.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.