De fietsherstelplaats van de Gentse Dienst Werk viert zijn 15-jarig bestaan, en afgelopen woensdag werd ook de 15.000ste stadsfiets voor herstelling binnengebracht. Catherine Bekaert werkt op het Centrum voor Leerlingbegeleiding en bracht haar fiets binnen voor herstelling bij Geert Gysels. Ze was er van bijna het begin bij toen de eerste dienstfietsen uitgeleend werden en is erg tevreden over het geleverde werk. Ze is vooral tevreden over het feit dat elke fiets meteen een volledige check up krijgt en dat je voor de duur van de herstelling een vervangfiets meekrijgt. Ook Geert is tevreden, want hij heeft de afgelopen weken al heel wat kneepjes van het vak onder de knie en hoopt na een jaartje mee te draaien op vast werk. Catharina Bekaert werd door schepen Sofie Bracke in de bloemetjes gezet en meteen kregen alle medewerkers een leuke attentie.
Schepen Sofie Bracke: “Er rijden momenteel 2.269 stadsfietsen en 355 politiefietsen rond. De fietsherstelplaats zorgt voor de herstellingen en de montage van nieuwe fietsen voor stadspersoneel. In die 15 jaar werden er een 150-tal werknemers en jongeren uit het deeltijds onderwijs tewerkgesteld. Velen van hen vonden daarna een job op de reguliere arbeidsmarkt. Het project biedt jaarlijks werk aan 7 langdurige en laaggeschoolde werkzoekenden en 2 jongeren uit het deeltijds onderwijs, die opgeleid worden tot fietsherstellers”. De werknemers in werkervaring krijgen een voltijds contract van 1 jaar bij de Stad Gent. In dat jaar wordt naast werkervaring ook vorming, begeleiding, stages en sollicitatietraining voorzien. Na dat jaar worden zij die nog geen werk hebben een half jaar intensief opgevolgd in de sollicitatieruimte. Als de werknemers wel werk gevonden hebben, krijgen zij nog 6 maanden jobcoaching op de nieuwe werkvloer. De bedoeling van een werkervaringsproject is dat werkzoekenden doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt, dat lukt meestal. Na 15 jaar is er bij elke fietsenhandel van Gent en omstreken wel iemand aan het werk die ooit gestart is in de fietsherstelplaats. Vorig jaar nog stroomde er een werknemer van het fietsatelier na een stage door naar een zelfstandige fietshandelaar.
Elk jaar komen er gemiddeld een honderdtal extra fietsen in omloop, daarmee stijgt ook het aantal fietsherstellingen. De Stad Gent blijft investeren: technische evoluties worden van nabij opgevolgd om steeds de meest kwalitatieve fietsen te kunnen aanbieden aan het personeel . Ook qua herstellingen gaat men steeds voor een 100% service. Schepen Sofie Bracke: “De fiets is het vervoermiddel bij uitstek voor een duurzaam en gezond woon-werkverkeer. Met deze fietsherstelplaats ondersteunt de Dienst Werk mee het bedrijfsvervoerplan van de Stad Gent, dat tot doel heeft het gebruik van duurzame vervoerswijzen in het woon-werkverkeer te stimuleren. Hoe meer personeelsleden kiezen voor de fiets, hoe groter de bijdrage aan de verbetering van de verkeersveiligheid en de leefkwaliteit”. De Dienst Werk is het adres voor alles rond werk bij de Stad Gent, zowel voor bedrijven als werkzoekenden. Als aanbod naar de meest kwetsbare groepen biedt de Dienst Werk via zijn werkervaringsprojecten jobs aan. De fietsherstelplaats is een van de vele werkervaringsprojecten waar langdurige en laaggeschoolde werkzoekenden al doende een job leren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.